Με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής ως καθοριστικών παραμέτρων για την ανάπτυξη μιας δυναμικής οικονομίας, που θα στηρίζει σύγχρονες θέσεις εργασίας και την πρόκληση χάραξης εθνικών στρατηγικών, ο ΣΕΒ διοργάνωσε σήμερα (Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012) δημόσια εκδήλωση με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Τεχνολογικές Προτεραιότητες», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Σκοπός της παρέμβασης του ΣΕΒ είναι να συμβάλει σε μία ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τις τεχνολογικές προτεραιότητες της χώρας και να αναδείξει τη σπουδαιότητα καθώς και την αλληλεξάρτηση τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και ανταγωνιστικότητας.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής, σημείωσε: «Η συγκυρία και η καθημερινότητα συνθλίβει σήμερα τις επιχειρήσεις –παρ’ όλα αυτά, και παράλληλα με την προσπάθεια επιβίωσης της οικονομίας, πιστεύουμε ότι πρέπει να προσπαθούμε και για την οικοδόμηση του αύριο, της νέας Ελλάδας που θα έχει μια οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική και δυναμική. Ο ΣΕΒ αντιλαμβάνεται ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν καθοριστική παράμετρο στην ανάπτυξη μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στρατηγικής τεχνολογικής πληροφόρησης για την αποτελεσματική παρακολούθηση των τεχνολογικών θεμάτων. Ο μηχανισμός αυτός είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ενημέρωσης που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το Δίκτυο αυτό δίνει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα, που αφορούν στον προσδιορισμό και τη χαρτογράφηση τεχνολογιών αιχμής σε οκτώ τομείς ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα.»
Ο ΣΕΒ θέτει στη διάθεση της Πολιτείας τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, επιθυμώντας έμπρακτα και τεκμηριωμένα να συμβάλει στην αναγκαία συζήτηση για την οριοθέτηση των τεχνολογικών προϋποθέσεων της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας παρευρέθη η κυρία Aννα Δαλλαπόρτα, Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Aλλων Πόρων.
Ακολούθησαν, ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου (θα δοθεί ξεχωριστά), ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε, επίσης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Κώστας Φωτάκης. Ιδιαίτερα κρίσιμες για την ανάδειξη της σχέσης αλληλεπίδρασης μεταξύ τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και ανταγωνιστικότητας ήταν οι παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Βασίλη Μάγκλαρη και του επικεφαλής της Μονάδας Regional Dimension of Innovation and Links with Cohesion Policy της Γενικής Διεύθυνσης για την Έρευνα και Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρη Κορπάκη.
«Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική η Ελληνική οικονομία στο διεθνές περιβάλλον είναι η ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών που αφορούν στην Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ΕΤΑΚ)», σημείωσε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Βασίλης Μάγκλαρης και συμπλήρωσε «η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ΕΤΑΚ συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από την Πολιτεία για την έξοδο από τη βαθιά δημοσιονομική κρίση των τελευταίων ετών με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Για τον σκοπό αυτό, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις σε Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μίας οικονομίας που θα χαρακτηρίζεται από ένταση γνώσης/καινοτομίας για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσίων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ΓΓΕΤ φιλοδοξεί να αναδείξει τις απαιτούμενες συνέργειες των ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στα ΑΕΙ και στους Ερευνητικούς της Φορείς με την παραγωγή καινοτομίας από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα –όπως τόνισε ο κ. Μάγκλαρης- η ΓΓΕΤ έχει δρομολογήσει την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο απλοποιημένων διαδικασιών που στηρίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, καθώς και την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας για την προγραμματική περίοδο 2013-2020.»
Απαριθμώντας τους κύριους άξονες πολιτικής της ΓΓΕΤ, ο κ. Μάγκλαρης υπογράμμισε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται:
(1) η ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καινοτομίας,
(2) η υλοποίηση δράσεων ΕΤΑΚ που υποστηρίζουν τις εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες,
(3) η ενίσχυση και ενθάρρυνση της περιφερειακής καινοτομίας μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3, Regional Innovation Strategies for Smart Specialization),
(4) η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα προς όφελος του παραγωγικού ιστού αλλά και της κοινωνίας (π.χ. ΣΔΙΤ),
(5) η αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας,
(6) η ενίσχυση υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών και η δημιουργία νέων,
(7) η αυξημένη συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό χώρο Έρευνας και ειδικότερα στο Horizon 2020,
(8) η συνέργεια Δημόσιων και Ιδιωτικών πόρων σε συνδυασμό με Διαρθρωτικά και Ανταγωνιστικά Προγράμματα ΕΤΑΚ τόσο σε Εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο, (9) η αξιοποίηση της καινοτομίας από το Δημόσιο καθώς και
(10) η προετοιμασία σε θέματα ΕΤΑΚ της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Α’ Εξάμηνο 2014.»
Στη δική του παρέμβασή ο κ. Δημήτρης Κορπάκης υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευρώπη 2020, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας που θεωρούνται θεμελιώδη για την οικονομική παραγωγική ανασυγκρότηση της Ευρώπης για την περίοδο 2014-20. Ξεκινώντας από τη Συνθήκη που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου, η στρατηγική Ευρώπη 2020 θα συνδυάσει τις δυνάμεις του νέου Προγράμματος – Πλαισίου (Ορίζοντας 2020) με τους σημαντικούς πόρους των νέων Διαρθρωτικών Ταμείων για να προσανατολίσει τις Ευρωπαϊκές περιφέρειες σε μια πολιτική οικονομικής αναδιάρθρωσης με εργαλείο την Έξυπνη Εξειδίκευση (Smart Specialization). Επιλέγοντας τομείς με ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα και εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στον προσανατολισμό των επενδύσεών τους σε Έρευνα και Καινοτομία στους τομείς αυτούς μέσα από μια διαδικασία « επιχειρηματικής ανακάλυψης », όλες οι περιφέρειες μπορούν να πετύχουν σημαντικά οφέλη, κατακτώντας ιδιαίτερες θέσεις στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και αξιοποίησης αγαθών και υπηρεσιών. Οι Ελληνικές περιφέρειες έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουν.»
Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το Δίκτυο Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης και τις τεχνολογίες αιχμής που ανέλαβε να καταγράψει με ορίζοντα το 2020, ο κ. Νίκος Μελανίτης από το ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ, επισήμανε: «Η επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα εξαρτάται και επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων με κυρίαρχους το νομικο-κανονιστικό περιβάλλον, τη διαθεσιμότητα των πόρων, τις τεχνολογικές εξελίξεις και το ανθρώπινο δυναμικό. Μία τεχνολογία ενδεχομένως επιφέρει αλλαγές σε περισσότερους του ενός οικονομικού κλάδου δραστηριότητας. Ομοειδείς τεχνολογίες με κοινή επιστημονική βάση (γνωστικά αντικείμενα με συναφή επιστημονική προέλευση) συναποτελούν ένα θεματικό Τεχνολογικό Τομέα Αναφοράς. Η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και η επίπτωση των αλλαγών που επιφέρουν στην οικονομική δραστηριότητα, επιτελείται με βάση τον Τεχνολογικό Τομέα Αναφοράς για μεθοδολογικούς και εργονομικούς λόγους: Η συγκέντρωση της πληροφορίας, η οργάνωσή της και η ανάλυσή της σε όρους στρατηγικής ενημέρωσης επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα όταν ακολουθήσει την ίδια κατηγοριοποίηση που δεν αφίσταται αυτών που ακολουθούν οι πολιτικές και τα προγράμματα τεχνολογικής ανάπτυξης.
Οι τεχνολογίες αιχμής επιλέχθηκαν από 60 εμπειρογνώμονες από τον ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο και αναδείχθηκαν ως ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικονομικής ανάπτυξης με μεθοδολογικά κριτήρια την ύπαρξη αγοράς, διακεκριμένης τεχνολογικής και ερευνητικής παραγωγής, δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων με εκφρασμένο ενδιαφέρον στην τεχνολογία, και τέλος, προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία στην ελληνική αγορά ή στο ελληνικό περιβάλλον σε ορίζοντα ως το 2020.» (Ακολουθεί στη συνέχεια σχηματική απεικόνιση του Δικτύου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ενημέρωσης).
© Δίκτυο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ενημέρωσης
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Επιχειρηματικότητα και Έρευνα: Νέα Εταιρική Σχέση για μια ανταγωνιστική οικονομία», την οποία συντόνισε ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας και στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, Επιστημονικός Διευθυντής Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Αγνή Σπηλιώτη, Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, Γιάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταλλουργίας, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών Μηχανικών, Κώστας Τσεκούρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, Τατιάνα Κογεβίνα, Vice-President, Corporate Development, RAYCAP ΑΕ και Σπύρος Φωτεινός, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας & Καινοτομίας, LAVIPHARM. Στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε τα στελέχη της έρευνας, οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθώς και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προσέγγισαν τα κρίσιμα προβλήματα της σχέσης έρευνας και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μέσα από διαφορετικές εμπειρίες, αλλά συμφωνώντας ότι «είναι αναγκαίο να δούμε ξανά αυτήν τη σχέση μέσα από τη διαμόρφωση νέων αποτελεσματικών εργαλείων συνεργασίας, μιας νέας αντίληψης για την προώθηση της έξυπνης εξειδίκευσης και της ανοικτής καινοτομίας».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΣΕΒ υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και συγχρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
-
Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης.