Μεγάλη προβλέπεται η συμμετοχή φορέων, αγροτών, επιχειρηματιών και παραγωγών στον 4ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο από 16-18 Μαρτίου, που οργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.
Οι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να στείλουν τα δείγματα τους στο οργανοληπτικό εργαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ» έως και τις 12 Μαρτίου. Η αξιολόγηση των δειγμάτων, από την κριτική επιτροπή, θα διαρκέσει δύο ημέρες, 16 και 17 Μαρτίου και την Κυριακή στις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης.
Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής θα είναι η Έφη Χριστοπούλου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του IOC, καθώς και ο Ιταλός διακεκριμένος επιστήμονας και διεθνούς φήμης γευσιγνώστης, Antonio Giuseppe Lauro.
Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται επίσης από καταρτισμένους γευσιγνώστες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, οι οποίοι αριθμούν πολλές συμμετοχές σε διαπιστευμένες οργανοληπτικές ομάδες και έχουν μεγάλη εμπειρία. Η έμπειρη γευσιγνώστρια του οργανοληπτικού εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, Ελευθερία Γερμανάκη, θα είναι η συντονίστρια του διαγωνισμού.
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού θα είναι δύο: Ελαιόλαδο Συμβατικής Καλλιέργειας 2018 και Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας 2018.
Το Σάββατο 17 Μαρτίου, η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα πραγματοποιήσει στο Ρέθυμνο ενημερωτική ημερίδα για τον ελαιοκομικό κλάδο. Στόχος της ημερίδας είναι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των παραγωγών, ελαιουργών, τυποποιητών και όλων όσων ενδιαφέρονται για την ελιά και το ελαιόλαδο.