Ο επετειακός 20ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης είναι γεγονός!
Η 20ή διοργάνωση του σημαντικότερου οινικού θεσμού στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2020.
Ο ΔΔΟΑΘ ξεκίνησε την 20ετή πλέον πορεία του το 1999, σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου & Οίνου (OIV), ενώ τα πρώτα χρόνια διεξάγονταν κάθε δύο έτη. Επιπλέον, από το 2015 στον Διαγωνισμό έχει προστεθεί η ενότητα των αμπελοοινικών αποσταγμάτων που συνεπώς οδήγησε στην τελική επωνυμία της διοργάνωσης: «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης».
Από το 2018 πραγματοποιείται με νέο σύστημα αξιολόγησης, διαφορετικό από αυτό του OIV, σύμφωνα με Αυστραλιανά πρότυπα. Το σύστημα αυτό έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και παραγωγούς, καθιστώντας τον ΔΔΟΑΘ έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.
Στο πλευρό του ΔΔΟΑΘ τάσσονται όλα αυτά τα χρόνια, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων(KEOΣO), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), όλες οι Περιφερειακές Ενώσεις Οινοποιών (Βόρειας Ελλάδας, Κεντρικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, Αττικής, Νήσων Αιγαίου), η Ένωση Ελλήνων Οινολόγων (ΕΕΟ), η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝΕΠΟ), η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Η διοργάνωση του Διαγωνισμού υλοποιείται από το γραφείο της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (ΟΒΕ), εξ ολοκλήρου ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες δραστηριότητές της.
Πρόεδρος του Διαγωνισμού από το 2017 είναι ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW (master of wine), ο πρώτος Έλληνας με τον κορυφαίο τίτλο στο χώρο του κρασιού παγκοσμίως και ο πρώτος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες οινικές προσωπικότητες παγκοσμίως και κυρίως άξιος πρεσβευτής των ελληνικών κρασιών.
Ο πρόεδρος του Διαγωνισμού πλαισιώνεται από την «Ομάδα Υποστήριξης Προέδρου» που επισφραγίζει την αρτιότητα στη διεξαγωγή και στα αποτελέσματά του.
Μέλη της Ομάδας στον 20ό ΔΔΟΑΘ είναι εκπρόσωποι της ΕΔΟΑΟ, του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΑΠΘ., της ΠΑΝΕΠΟ και της ΟΒΕ.
Τα δείγματα που συμμετέχουν στον Διαγωνισμό (οίνοι και αμπελοοινικά αποστάγματα) αξιολογούνται από Διεθνείς Κριτικές Επιτροπές γευσιγνωστών, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από το πλήθος των διαγωνιζόμενων οίνων και αποσταγμάτων.
Κάθε Κριτική Επιτροπή αποτελείται από πέντε (5) δοκιμαστές, ένας εκ των οποίων αναλαμβάνει τον ρόλο του προέδρου στην εκάστοτε επιτροπή. Από το 2019, ο Διαγωνισμός έχει αποφασίσει και προσκαλεί για τις θέσεις των προέδρων αποκλειστικά Masters of Wine ή Master Sommeliers.
Να σημειωθεί πως τους τίτλους αυτούς κατέχουν ελάχιστοι άνθρωποι παγκοσμίως.
Τα δείγματα δοκιμάζονται καθημερινά στις τρεις ημέρες διεξαγωγής του Διαγωνισμού για να οδηγηθεί στα τελικά αποτελέσματα.
Παρ’ όλη την κρίση την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, ο Διαγωνισμός έχει διατηρήσει το κύρος του εμφανίζοντας σταθερά ανοδική πορεία και εξασφαλίζοντας για τους βραβευμένους, οίνους και αμπελοοινικά αποστάγματα, τη δυνατότητα μίας αξιόλογης πορείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το αυτοκόλλητο μετάλλιο (sticker) του Διαγωνισμού με τον ανάλογο τίτλο του μεταλλίου, που έχει αποσπάσει αποτελεί το αποδεικτικό στοιχείο της επιτυχίας που αναγνωρίζεται σε κάθε νικηφόρα φιάλη (ετικέτα).
Άλλωστε ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, έχει συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του στην ανάδειξη του ποιοτικού επώνυμου Ελληνικού οίνου, επιβραβεύοντας τις αξιόλογες προσπάθειες των Ελλήνων οινοποιών.
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως κάθε χρόνο όλο και περισσότερες μικρές και κυρίως καινούργιες οινοποιίες, αναζητούν την αναγνώρισή τους από τον Διαγωνισμό.
Μαζί με τα οινοποιεία όμως αναδεικνύονται από τον ΔΔΟΑΘ, ο Ελληνικός αμπελώνας, οι αμπελοοινικές περιοχές και ποικιλίες, γεγονός που συμβάλει στη συνέχεια στην αναγνώρισή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ήδη για τη συμμετοχή στον 20ό ΔΔΟΑΘ δηλώνουν την παρουσία τους οίνοι και αμπελοοινικά αποστάγματα από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Βραζιλία και η Αλβανία, έως τώρα.
Ημερομηνία προθεσμίας αποστολής των δηλώσεων συμμετοχής και των δειγμάτων (οίνων και αμπελοοινικών αποσταγμάτων) είναι η Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ΔΔΟΑΘ, τον θεσμό, το προφίλ και τους στόχους του, καθώς και για τους προσκεκλημένους γευσιγνώστες-κριτές, τους Associate Judges (εκπαιδευόμενοι κριτές), τον κανονισμό, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους χορηγούς, τους χορηγούς επικοινωνίας, τα αποτελέσματα και την τελετή απονομής, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις