Στη διάνοιξη νέων κοινών επενδυτικών πεδίων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στην πράσινη ενέργεια καθώς και σε άλλους βασικούς κλάδους της αγοράς, προσβλέπει το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ - Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων», που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 9 Μαρτίου και θα φιλοξενηθεί στο «Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας – Haus der Deutschen Wirtschaft».
Τη διεξαγωγή του Φόρουμ αποφάσισαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Κ. Μητσοτάκη, πέρυσι το καλοκαίρι, στο Βερολίνο, ενώ η διοργάνωση υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, τελώντας υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνι Γεωργιάδη και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Altmaier.
Την ευθύνη υλοποίησης του Φόρουμ ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).
Οι εργασίες του Φόρουμ θα επικεντρωθούν:
- Στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας
- Στην ανάδειξη νέων πεδίων, τα οποία προσφέρονται, σήμερα, για επενδύσεις στην Ελλάδα, με βασικότερο αυτό της «πράσινης» ενέργειας
- Στο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστής ως «Green Deal»
- Στους φορείς χρηματοδότησης και το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε κάθε νέα επενδυτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα
- Στη σημασία της καινοτομίας για κάθε νέο επενδυτικό project
- Σε ζητήματα σχετικά με αναδιαρθρώσεις δομών
- Στην παρουσίαση ενεργειακών ή άλλων best practices
Στο πλαίσιο του δημόσιου αυτού διαλόγου, η Ελλάδα θα περάσει το μήνυμα ότι, έχοντας ως οικονομία εξασφαλίσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι έτοιμη να δεχθεί νέες διεθνείς επενδυτικές προτάσεις και η Γερμανία θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις της σχετικά με τη δρομολόγηση μελλοντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Λειτουργώντας ως ένα διαδραστικό «think tank» υψηλού επιπέδου, το Φόρουμ θα φιλοξενήσει πλειάδα ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών, κορυφαίων στελεχών ελληνικών και γερμανικών ομίλων, εκπροσώπων φορέων χρηματοδότησης, όπως και επενδυτών που θα συμμετάσχουν στις σχετικές εργασίες, προκειμένου να αποκτήσουν ιδία άποψη για τις επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρει σήμερα η Ελλάδα.
Κεντρικοί ομιλητές του Φόρουμ έχει προγραμματιστεί να είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν από την πλευρά της Γερμανίας ο Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και από την Ελλάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, κ. Χρίστος Δήμας, και κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Τη γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Andreas Feicht, η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κα Elisabeth Winkelmeier, και ο Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, κ. Thomas Jarzombek.
Τους συνέδρους θα καλωσορίσουν ο Dr. Martin Wansleben, CEO της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Θεματικές ενότητες και συμμετέχοντες
Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα λάβουν χώρα τρία κεντρικά πάνελ, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερα πάνελ με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών ανά τομέα.
Ειδικότερα, τo πρώτο κεντρικό πάνελ του Φόρουμ θα έχει τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Προϋποθέσεις και βέλτιστες πρακτικές», τo δεύτερο κεντρικό πάνελ, τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και το τρίτο θα επικεντρωθεί στην «Καινοτομία και την ανάπτυξη για βιώσιμο μέλλον».
Τέλος, τα τέσσερα πάνελ των experts θα επικεντρωθούν στα «Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης για διμερή συνεργασία», στην «Καινοτομία και τα Start-Ups», στις «Καινοτόμες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και στην «Ενεργειακή απόδοση».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις