Το σεμινάριο «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την Κοινωνική Οικονομία» ήταν μια πρόταση του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας-ΙΝΜΕΚΟ .
Το τριήμερο Παρασκευή 2/4/2021, Σάββατο 3/4/2021 & Κυριακή 4/4/2021 προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την Κοινωνική Οικονομία», με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνική Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ.
Το σεμινάριο «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την Κοινωνική Οικονομία» ήταν μια πρόταση του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας-ΙΝΜΕΚΟ (Επιστημονικός Υπεύθυνος κ Βασίλης Τακτικός) που ήδη υλοποιήθηκε πολλές φορές με φιλοξενία ενδιαφερόμενων Δήμων, με ψυχή του το Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Οικονομίας (Αθήνα, 2017).
Την Δευτέρα, 8 Μαρ 2021, στις 20.00 η ΠΕΣΚΟ προσκαλεί σε συνάντηση στο //us02web.zoom.us/j/82703951819?pwd=MmVsdkVqcm5Mb3I4ODFTMXltdGpzZz09 για να διοργανώσουν online εργαστήριο στο σεμινάριο «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την Κοινωνική Οικονομία», 2-4 Απρ 2021. Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της ΠΕΣΚΟ λέει:
Η ανοικτή πρόσκληση απευθύνεται σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Κοινωνική Οικονομία αλλά και ευρύτερα στον τρίτο τομέα της οικονομίας, προκειμένου να συμμετέχουν ως διοργανωτές εργαστηρίων στο Online Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία» το οποίο θα πραγματοποιηθεί 2-4 Απρ 2021.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία» απευθύνεται σε αιρετά αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μέλη και εργαζόμενους επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας, σε εκπροσώπους φορέων Κοινωνίας των Πολιτών αλλά πάνω από όλα σε ενεργούς πολίτες που επιθυμούν μέσω της συμμετοχής και της συνεργασίας να γίνουν φορείς αλλαγής στην τοπική τους κοινότητα & ευρύτερα.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία» αποτελεί μια επιτυχημένη πρακτική της Π.Ε.Σ.Κ.Ο. (Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας) η οποία και το έχει συνδιοργανώσει με δεκάδες άλλους φορείς, τα τελευταία πέντε (5) χρόνια, σε όλη την Ελλάδα. Η παρούσα διοργάνωση υλοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Σκέψης «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», που συζητάει κάθε Δευτέρα, στις 20.00.
Το Σεμινάριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Απρ 2021 και μέχρι την Κυριακή 4 Απρ το μεσημέρι θα διεξάγονται θεματικά εργαστήρια. Τα εργαστήρια θα είναι ανοικτά στο κοινό και όποιος το επιθυμεί ακολουθώντας το link του κάθε σεμιναρίου θα μπορεί να συνδεθεί στο πάνελ των ομιλητών και να συμμετέχει ενεργά. Για λόγους διευκόλυνσης της παρακολούθησης αλλά και αμεσότητας προτείνεται το περιεχόμενο του κάθε εργαστηρίου να δομείται στη λογική «ερώτηση – απάντηση». Οι ερωτήσεις δύναται να:
• έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εργαστηρίου
• τίθενται live στους ομιλητές – εισηγητές από τους συμμετέχοντες
• τίθενται γραπτώς από όσους παρακολουθούν το εργαστήριο μέσω facebook
Την Κυριακή το απόγευμα οργώνεται το τελευταίο εργαστήριο υπό τον τίτλο «ΑΝΟΙΚΤΟ ΒΗΜΑ». Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου δεν υπάρχει ούτε θεματολογία ούτε συγκεκριμένοι ομιλητές. Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να λάβει το λόγο και να παρουσιάσει ένα θέμα της επιλογής του. Για λόγους διευκόλυνσης της διαδικασίας υπάρχει η παρουσία μόνο ενός συντονιστή.
Την Δευτέρα 5 Απρ 2021 στις 20:00 στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανοικτή συνάντηση των μελών του Ομίλου Σκέψης «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» θα γίνει ο απολογισμός του σεμιναρίου «ΜΕΝΤΟΡΕΣ Κοινωνικής Οικονομίας».
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι διοργανωτές των σεμιναρίων μπορεί να είναι νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Ο Διοργανωτής του Εργαστηρίου σε συνεργασία με την ΠΕΣΚΟ αλλά και τον Όμιλο Σκέψης «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» επιλέγουν τη θεματολογία και τον τίτλο του εργαστηρίου. Ο Διοργανωτής επιλέγει τον Συντονιστή του εργαστηρίου αλλά και τους βασικούς εισηγητές – ομιλητές. Επίσης αναλαμβάνει την προώθηση – προβολή του εργαστηρίου αλλά και την επιμέλεια των πρακτικών (βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν, προτάσεις – ιδέες και σκέψεις που ακούστηκαν). Πέρα από τους βασικούς ομιλητές το κάθε εργαστήριο μπορεί να εμπλουτιστεί με νέους εισηγητές.
Το χρονοδιάγραμμα του σεμιναρίου ΜΕΝΤΟΡΕΣ Κοινωνικής Οικονομίας είναι:
Οριστικοποίηση Διοργανωτών Εργαστηρίων μέχρι 8 Μαρ 2021
Οριστικοποίηση Θεματολογίας Συντονιστών & Βασικών Εισηγητών 12 Μαρ 2021
Ανοικτή Πρόσκληση για επιπλέον εισηγητές, μέχρι 13 Μαρ 2021
Οριστικοποίηση Προγράμματος Σεμιναρίου στις 22 Μαρ 2021
Πληρ: Κ.Οικονομόπουλος-peskonpo@gmail.com & Δ.Μιχαηλίδης-agronea@otenet.gr
Η θεματολογία που θα συζητηθεί την Δευτέρα, 8 Μαρ 2021, στις 20.00 είναι:
Α/Α Ενδεικτικός Τίτλος Θεματικής Διοργανωτές
1 Αναλύσεις για την Απασχόληση Ανδρέας Λύτρας
2 Συνεταιριστικές Αρχές Λουκάς Μπρέχας
3 Τηλε-εργασία, Ψηφιακή Οικονομία & Κοιν. Οικονομία Παν. Παπαϊωάννου, Αλ. Μοζ
4 Κοινωνική Οικονομία & Τοπική Αυτοδιοίκηση Βασίλης Τακτικός
5 Αγροδιατροφή & Κοινωνική Οικονομία Δημήτρης Μιχαηλίδης
6 Υγεία – Πρόνοια & Κοινωνική Οικονομία Αλέξανδρος Οικονόμου
7 Πράσινη Οικονομία & Επιχειρηματικότητα Αλέξανδ. Μοζ, Γιάννης Γκύλης
8 Τοπ. Σύλλογοι, Πολιτιστικά, Ειδ. μορφές Τουρισμού Γ.Φραγκούλης, Γ.Καραμπάτος
9 Πλατφόρμα Δικτύωσης Φορέων Τρίτου Τομέα Βασίλης Τακτικός
10 Ευρώπη & Κοινωνική Οικονομία Μένει να οριστεί
Οι παραπάνω τίτλοι των θεματικών εργαστηρίων / ενοτήτων είναι ενδεικτικοί.
Φέτος, οργανώνεται το 33ο Παγκόσμιο Συνέδριο Συνεταιριστών της ICA-International Cooperatives Alliance (Σεούλ, 1-3 Δεκ 2021) σε μια υβριδική μορφή, δηλαδή με την δυνατότητα φυσικής συμμετοχής ή παρουσία μέσω διαδικτύου, με θέμα: «Εμβάθυνση Συνεταιριστικής Ταυτότητας» με πληροφ. στο //icaworldcoopcongress.coop/. Φαίνεται ότι έγιναν πολύ εμφανείς οι «νοθεύσεις, οι περίεργες «ερμηνείες» και οι εσκεμμένες «αλλοιώσεις» της Κοινωνικής Οικονομίας, ακόμη και η παροχή προνοιών σε άσχετους με την Κοινωνική Οικονομία, σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας.
Ακόμα και στην Ελλάδα το μάρκετινγ και η διαφήμιση, όπως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συγχέεται τεχνηέντως με την Κοινωνική Οικονομία, ενώ η Επιχειρηματικότητα των Ιδιωτικών Εταιρειών προσπαθεί να καλυφθεί κάτω με τον μανδύα της «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», που βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με την Κοινωνική Οικονομία. Και η Κοινωνική Πολιτική είδαμε να αναφέρεται ως δραστηριότητα της Κοινωνικής Οικονομίας, απορροφώντας τα κονδύλια που είναι μόνο για την Κοινωνική Οικονομία. Η δε Κοινωφελής Εργασία που ήταν δράση ενισχυόμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και τις επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας κατάντησε, μέσω ερμηνειών και εγκυκλίων, να πηγαίνει στην Κοινωνική Πολιτική των Κρατικών δομών ….
Πρέπει να ξαναεφεύρουμε τους Συνεταιρισμούς και πρέπει να εμβαθύνουμε στην Συνεταιριστική Ταυτότητα σύμφωνα με τις παραδοχές της ICA και του ILO.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα