Διαδικτυακά Εργαστήρια Πράσινης Επιχειρηματικότητας, στην Κρήτη
Διαδικτυακά Εργαστήρια Πράσινης Επιχειρηματικότητας, στην Κρήτη

Τη διοργάνωση, για δεύτερη χρονιά στην Κρήτη, εργαστηρίων πράσινης επιχειρηματικότητας, που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος», ανακοινώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης.

 

Τα εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητάς θα διεξαχθούν, διαδικτυακά, στις 5-6 και 12-14 Απριλίου, με τη συμμετοχή νέων από την Κρήτη, που επιθυμούν να αναπτύξουν «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες και να ιδρύσουν τις δικιές τους «βιώσιμες» startup.

 

Το GreenTecLab απευθύνεται σε επιχειρηματίες, φοιτητές, νέους επιστήμονες, εκπροσώπους οργανισμών ή επιχειρήσεων, ανέργους, παραγωγούς, θερμοκοιτίδες, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τοπικές ομάδες, επιχειρήσεις, συμβούλους επιχειρήσεων και startuppers.

 

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων θα αναπτυχθούν θεματικές σχετικά με την «πράσινη» επιχειρηματικότητα και τις νέες «πράσινες» τεχνολογίες και καινοτομίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Ειδικότερα, στις 5 Απριλίου, η κα Silke Steinberg και ο κ. Rüdiger Klatt, CEO, και οι δύο, του Ερευνητικού Ινστιτούτου FIAP e.V., θα παρουσιάσουν το θέμα «Πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη». Εκτός αυτού, θα κάνουν μια γενική παρουσίαση του έργου GreenTecLab και της έννοιας της «πράσινης επιχειρηματικότητας» στην Ευρώπη. Θα ακολουθήσει μια σύντομη παρουσίαση της Περιφέρειας Κρήτης από τον Αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αντώνη Παπαδεράκη και έπειτα θα παρουσιαστεί η θεματική «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και καινοτομία μετά την πανδημία» από τον κ. Μιχάλη Καθαράκη, Διευθυντή του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Στη συνέχεια, ο κ. Νίκος Μπουνάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive AE- Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, θα μιλήσει για τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν οι -συμμετέχουσες το 2021- start-up εταιρείες από την Κρήτη, με εισηγητές, μεταξύ άλλων, τον κ. Μάνο Βελιδάκη, τον κ. Νεκτάριο Φακιδάρη και την ομάδα της Creta Hinterland.

 

Στις 6 Απριλίου, οπότε ξεκινάει ο βασικός κορμός του προγράμματος, θα «συστηθεί» στο κοινό το Ίδρυμα Heinrich Boell από τον Διευθυντή αυτού, κ. Μιχάλη Γουδή. Ο κ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, θα αναλύσει, με τη σειρά του, τη θεματική «Πράσινες» Τεχνολογίες και καινοτομία». Τέλος, θα γίνει μια πρώτη εισαγωγή της ανάλυσης του Business Model Canvas, με θέμα «Πώς θα κάνω ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο» και κατά τις επόμενες ημέρες (12-13 Απριλίου), ο κ. Καθαράκης θα εμβαθύνει σε αυτό.

 

Στις 12 Απριλίου, την έναρξη του εργαστηρίου θα κάνει ο κ. Ευάγγελος Γρηγορούδης, με μια σύντομη παρουσίαση του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη σκυτάλη θα πάρει ο κ. Μάρκος Κουργιαντάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με την ομιλία του, με θέμα «Διάφορες μέθοδοι για να παρουσιάσετε με επιτυχία την επιχειρηματική ιδέα σας». Εν συνεχεία, θα παρουσιαστούν δυο Best practice startup companies, από Ελλάδα και Σλοβακία. Πρόκειται για τις εταιρείες Proudfarm και Veles Farming. Στο κλείσιμο της ημέρας, θα δοθούν πληροφορίες από την κα Σαρίνα Τίλε, Διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, για τον διαγωνισμό της καλύτερης επιχειρηματικής ιδέας, που θα διεξαχθεί στις 12 Μαΐου 2022 στο Ηράκλειο Κρήτης και για τα Break Out Rooms, που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Απριλίου.

 

Στις 13 Απριλίου, θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου από τον κ. Παναγιώτη Νεκτάριο, Διευθυντή Εργαστηρίου Ποιότητας και Ασφάλειας Αγροτικών Προϊόντων, Τοπίου και Περιβάλλοντος. Τη συγκεκριμένη ημέρα, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν σε διαδραστικά εργαστήρια τα δικά τους «Sustainable Business Model Canvas» και τα αντίστοιχα επιχειρηματικά πλάνα, ενώ θα προετοιμαστούν για τον επερχόμενο διαγωνισμό στις 12 Μαΐου.

 

Τέλος, στις 14 Απριλίου, το καλωσόρισμα θα κάνουν τρεις εισηγητές, οι κ.κ. Γιώργος Κωτούλας, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά και Γιώργος Μανουσάκης, εκπρόσωπος του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC), παρουσιάζοντας τον φορέα, τον οποίο εκπροσωπούν. Εν συνεχεία, η κα Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Super Market Χαλκιαδάκης, θα κάνει μια ομιλία, στο πλαίσιο της θεματικής «Επιχειρήσεις μιλούν για την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα», με θέμα «Κυκλική Οικονομία πιο απαραίτητη από ποτέ».

 

Στον διαγωνισμό της 12ης Μαΐου, που θα διαδεχθεί τα διαδικτυακά εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και στο πλαίσιο αυτού, θα αναδειχθούν και θα βραβευτούν οι πέντε πιο καινοτόμες προτάσεις. Οι νέοι που θα διακριθούν, θα απολαύσουν υπηρεσίες Mentoring για ένα έτος, από μέντορες του προγράμματος, ενώ ανάλογης υποβοήθησης θα τύχουν και φορείς της Κρήτης.

 

Το έργο GreenTecLab χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας. Συντονιστής του είναι το Ερευνητικό Ινστιτούτο FIAP e.V. και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Δημαρχείο του Κάντιθ από την Ισπανία, η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία και από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

 

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το έργο GreenTecLab τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Υποστηρικτές του έργου για τις δράσεις στην Κρήτη είναι οι φορείς: Academy of Entrepreneurship Training, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Δήμος Ανωγείων, Δήμος Πλατανιά, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα Heinrich Böll, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών, Περιφέρεια Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη δήλωση συμμετοχής, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: www.german-chamber.gr, ενότητα εκδηλώσεις ή να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, Τμήμα Εκπαίδευσης, τηλ. 210 64 19 036.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις