Προκηρύχθηκε πριν λίγες μέρες ο 4ος Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2014, από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.)
Η δυναμική του διαγωνισμού, που έχει πλέον αναδειχτεί σε θεσμό για την πανεπιστημιακή-ερευνητική κοινότητα, αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική, την καινοτομία και την ευρηματικότητα των νέων ανθρώπων, που βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε έναν ζωτικής σημασίας τομέα, τη Βιομηχανία Τροφίμων.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες, φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας, καλούνται να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής (τρόφιμα ή ποτά) με βασικό γνώρισμα στοιχεία οικολογικής καινοτομίας, ενώ απαραίτητη είναι και η παρουσίαση ενός τελικού προϊόντος, που θα τεθεί σε γευστική δοκιμή και δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά.
Ο διαγωνισμός Ecotrophelia θα διεξαχθεί σε δύο επίπεδα: Πρώτα σε Εθνικό, όπου ο κάθε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει στη χώρα του το διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας, και στη συνέχεια σε Ευρωπαϊκό, με τους νικητές όλων των χωρών να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «SIAL», που θα πραγματοποιηθεί στo Παρίσι στις 19-23 Οκτωβρίου του 2014.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μέσω ομάδων, δύο έως δέκα ατόμων, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να κατατεθούν και προϊόντα, που έχουν προκύψει από τη συνεργασία φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών.
Τα βραβεία που θα λάβουν τα τρία καλύτερα προϊόντα είναι είναι χρυσό, ασημένο και χάλκινο. Η ομάδα που θα κερδίσει το χρυσό βραβείο εκτός από το χρηματικό έπαθλο διασφαλίζει και τη συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών “SIAL”.