Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 πρόκειται να λάβει χωρά το «1o Φεστιβάλ Οίνου Οινιαδών» στην ιστορική και όμορφη κωμόπολη της Κατοχής. Κατά την πρωτότυπη αυτή διοργάνωση θα παρουσιαστούν οι μηχανισμοί σύνδεσης επιστημονικής έρευνας και πράξης, οι ευκαιρίες τοπικής ανάπτυξης μέσω του αμπελοοινικού τομέα, καθώς και η έννοια του οινικού και γαστρονομικού τουρισμού που πάνε χέρι-χέρι, στο πλαίσιο ένταξης της ευρύτερης περιοχής στο παγκόσμιο χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού.
Θα συζητήσουμε εάν ο αμπελοοινικός τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό τομέα που θα παίξει θετικό ρόλο στη βιωσιμότητα της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής, στηριζόμενη σε ένα συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας, στην προσαρμογή τοπικής τεχνογνωσίας ως προς τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς και στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Η διαφοροποίηση του προϊόντος χαρακτηριζόμενο από ‘προσωπικότητα’ είναι ένα βασικό εργαλείο για την αγορά καθώς η γνώση των καταναλωτών για το κρασί αυξάνεται. Η τάση που διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά οίνου, αφορά την παραγωγή οίνων που εκφράζουν τον μοναδικό συνδυασμό της ιδιαιτερότητας των εκάστοτε terroir –των εδαφοκλιματικών συνθηκών και των καλλιεργητικών τεχνικών– και της τοπικής ιστορίας. Συνεπώς, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για την απόκτηση γνώσης ως προς το οινολογικό δυναμικό του μεγάλου αριθμού ελληνικών ποικιλιών. Τα ζωντανά εργαστήρια (living labs) διευκολύνουν και ενισχύουν την άμεση, διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία, συνεργασία και συν-δημιουργία μεταξύ των ανθρώπων της παραγωγικής βάσης και της επιστημονικής κοινότητας, έχοντας ως κοινό στόχο τη βελτίωση της παραγωγής, της ανάπτυξης δημιουργικών καινοτομιών με τη σύνθεση της παράδοσης και των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα. Έτσι, οι επιστημονικές εφαρμογές θα είναι προσβάσιμες και διαθέσιμες στην καθημερινότητα της παραγωγής προκειμένου να δώσουν απαντήσεις, λύσεις και προοπτική στους ανθρώπους του αγροτικού πρωτογενούς τομέα. Το στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις, αγρότες, εφοδιαστική αλυσίδα, συμβουλευτική, τοπική κοινότητα), είναι να γνωστοποιήσουν τα διαθέσιμα επιστημονικά επιτεύγματα και πρακτικές, και να δημιουργήσουν το πλαίσιο εμπιστοσύνης και προσφοράς για την αξιοποίησή τους στην πράξη.
Επίσης, θα συζητήσουμε τι αναζητά ο συγκεκριμένος επισκέπτης, τι προσδοκά και πως πρέπει να δράσει η ευρύτερη περιοχή για να είναι έτοιμη να τον υποδεχτεί, να του παρέχει μια μοναδική εμπειρία, που θα τον κάνει να επιστρέψει ξανά. Τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα (αυγοτάραχο, καπνιστό χέλι, όσπρια κ.α) σε συνεργασία με τις τοπικές ποικιλίες οίνου (Μαλαγουζιά, Μαυρούδι και Γουστολίδι) μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, όμως για αυτό χρειάζεται ένας κατάλληλος σχεδιασμός ανάπτυξης. Καλλιεργώντας την ποικιλία Μαυρούδι, μια εκ των αρχαιότερων και σεβαστών οίνων που έδωσε ο Μάρωνας (ιερέας του Απόλλωνα), στον Οδυσσέα με το οποίο εκείνος μέθυσε τον Κύκλωπα με τρεις γουλιές, η περιοχή έχει την προοπτική να «μεθύσει» και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη με οίνο και γεύσεις, βγαλμένες από το βουνό και τη θάλασσα.
Να θυμάσαι όταν κάποιος επισκέπτεται ένα τόπο, φεύγοντας στις αποσκευές του, παίρνει αναμνήσεις. Είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις τις πιο όμορφες αναμνήσεις στον επόμενο ταξιδιώτη;
Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί!
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά:
· Έναρξη εκδήλωσης – Χαιρετισμοί
· Ομιλίες
Ø Πρόλογος εκδήλωσης – Ιστορική αναδρομή: «Το ιστορικό και μυθικό υπόβαθρο της σχέσης της περιοχής με την άμπελο και την καλλιέργεια αυτής, αναφορά στην τοπική παράδοση και λαογραφία»
Κωσταντίνος Ρόμπολας
Θεολόγος καθηγητής – συνταξιούχος Γυμνασιάρχης
Ø «Ζωντανά Εργαστήρια (Agro-Living Labs)»: Δημιουργία καινοτομίας με τη σύνδεση έρευνας & πράξης»
Δρ Παναγιώτης Τριβέλλας, Καθηγητής
Διευθυντής Εργαστηρίου (ORIMAS Lab), Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ø «Τοπική Ανάπτυξη μέσω του Αμπελοοινικού Τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολλογίου»
Δρ Δημήτριος Ευάγγελος Μηλιόρδος, MSc Γεωπόνος, Αμπελουργός/ Οινολόγος
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ø «Σχεδιάζοντας το μερίδιο αγοράς από τα 29,6$ δισ. του οινοτουρισμού μέχρι το 2030»
Σεφ Λάουρα Σαργέντη, Πρέσβειρα ελληνικής γαστρονομίας
Σύμβουλος γαστρονομίας και τουριστικής ανάπτυξης
· Γευσιγνωστική Εμπειρία
· Αξιολόγηση και χαρακτηρισμός προϊόντων
· Απονομή Βραβείων συμμετοχής
· Μουσικό Πρόγραμμα
Στο πέρας της εκδήλωσης το κοινό θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα του Οίνου, να δει παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμεύουν στη συγκομιδή και την περιγραφή τους, να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους παραγωγούς, τους ομιλητές, εκπροσώπους φορέων και τοπικών θεσμικών παραγόντων υπό τους ήχους μουσικής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις