«Προστασία της φύσης LAB»

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023και ώρα 19:00, το «Προστασία της Φύσης Lab», ένα νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων για την προώθηση της ποιοτικής Κλιματικής Εκπαίδευσης για Όλους, στην Αίθουσα  του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Ο κύκλος αυτός ξεκινάει με πρώτο ομιλητή τον Κωνσταντίνο Καρτάλη, Καθηγητή ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή και της αντίστοιχης Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής και εμπειρογνώμονα της ΕΕ στο πρόγραμμα UrbanInnovationActions καθώς και σε αυτό για NetZeroCities.

Με θέμα «Πόλη και Κλιματική αλλαγή», ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης θα μιλήσει για τους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, για τα νέα πρότυπα σχεδιασμού τους με πράσινες υποδομές και λύσεις βασισμένες στη φύση (nature-based solutions), θα αναλύσει δράσεις για κλιματικά ουδέτερες και ανθεκτικές πόλεις και θα προτείνει αλλαγές που κάθε πολίτης μπορεί να εντάξει στην καθημερινότητά του. Όπως επισημαίνει «Οι πόλεις συμβάλλουν με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην κλιματική κρίση αλλά και δέχονται -και μάλιστα με αυξημένη ένταση και συχνότητα - τις επιπτώσεις της. Αλλάζοντας το σχεδιασμό και τον τρόπο οργάνωσής τους, με περισσότερο πράσινο, λιγότερα αυτοκίνητα, ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια, έξυπνες λύσεις στο επίπεδο της γειτονιάς, και πολλά άλλα, μπορούν να μετριάσουν τη συμβολή τους στην κλιματική κρίση και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους σε αυτή».

Από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ομιλίες και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με Ημερίδα, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και διακεκριμένων στο χώρο τους προσκεκλημένων, με στόχο να προβληθεί ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης για όλους ώστε να γίνει εφικτή η δράση, σε όλα τα επίπεδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με τη σωστή ενημέρωση, μειώνοντας την κατανάλωση και την σπατάλη των φυσικών πόρων, λειτουργώντας ως ενεργός πολίτης και  αλλάζοντας συμπεριφορές, ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει στη λύση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αλλά και στην αναβάθμιση του τρόπου ζωής.

Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), σημειώνει για τους στόχους που η ΕΕΠΦ θέτει με τον κύκλο ομιλιών:

«Σκοπός του “Προστασία της Φύσης Lab” είναι να θέσει βασικά ερωτήματα για την Κλιματική Αλλαγή, ένα θέμα που μας αφορά όλους και για το οποίο υπάρχει άγνοια και σύγχυση απόψεων, και να αναδείξει το ρόλο της εκπαίδευσης για την απάντησή τους. Διακεκριμένοι στο χώρο τους προσκεκλημένοι θα συζητήσουν μύθους και αλήθειες για την Κλιματική Αλλαγή, τις νέες μορφές βιώσιμων πόλεων και την ατομική συνεισφορά, την ενεργειακή μετάβαση, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αποφάσεων σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, και τη σημασία της Εκπαίδευσης για την Αειφορία για τη νέα γενιά αλλά και στη δια βίου μάθηση».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, 19:00

Θέμα: «Πόλη και Κλιματική αλλαγή»

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή καθώς και της αντίστοιχης Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής. Είναι εμπειρογνώμονας της ΕΕ στο πρόγραμμα UrbanInnovationActions καθώς και σε αυτό για NetZeroCities και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Οικολογικά Σχολεία. Έχει διατελέσει μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Εκπαίδευσης της UNESCO.

 

Πέμπτη  30 Μαρτίου 2023, 19:00

Θέμα: «Περιβαλλοντική - Κλιματική Κρίση και Υγεία»

Ομιλητής: Δρ. Άγις Τσουρός, Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και  Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.

 

Πέμπτη  4 Μαΐου 2023, 19:00

Θέμα: «Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς»

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Συνολάκης, Καθηγητής, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

President του Κολλεγίου Αθηνών. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

 

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, 19:00

Θέμα: «Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;»

Ομιλητής: ΚωστήςΓριμάνης, Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

Λίλιαν Σταθώρη, [email protected], 210 3255341 (εσωτ. 116)

 

*Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

 

** Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://eepf_lab_02_03.eventbrite.com

***Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις