Όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας, η Περιφέρεια Κρήτης , το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρίας Κρήτης ΑΕ (ΠΑΝΕΤΑΙΚ Α.Ε) μέσα από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια γιορτή της κρητικής γης.
«Το φεστιβάλ αποτελεί για εμάς θεσμό. Στόχο έχει την ανάδειξη-προβολή και προώθηση των τοπικών διατροφικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τη χειροτεχνική δραστηριότητα και τον φυσικό-πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Την προβολή και στήριξη της ζωής στον αγροτικό χώρο και την παράλληλη ενθάρρυνση των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής και την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας», επισημαίνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης» Αντώνης Παπαδεράκης.
Οι βασικοί άξονες
Το περιεχόμενο του φεστιβάλ προσδιορίζεται από θεματικούς άξονες λειτουργιών και δραστηριοτήτων, οι οποίοι συνδυαστικά θα υποστηρίζουν τους παραπάνω στόχους.
Ο Εμπορικός Άξονας θα φιλοξενεί τοπικές και γενικότερα κρητικές επιχειρήσεις παραγωγής ή εμπορίας τυποποιημένων αγροδιατροφικών προϊόντων (κάθε μορφής), καθώς και αντίστοιχες επιχειρήσεις τεχνολογικού – μηχανολογικού εξοπλισμού, οι οποίες είναι εξωστρεφείς στην εθνική ή διεθνή αγορά και επιδιώκουν την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή στους πολίτες καταναλωτές και στους μεγάλους προμηθευτές (Ξενοδοχεία, Δίκτυα προμηθειών κ.α).
Ο Άξονας των μικρών παραγωγών θα φιλοξενεί μικρούς τοπικούς παραγωγούς αγροδιατροφικών και χειροτεχνικών προϊόντων που δεν υπάγονται στην παραπάνω κατηγορία (οικοτέχνες, πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνεργατικές παραγωγικές πρωτοβουλίες κ.α) με σκοπό τη γνωριμία των προϊόντων τους με τους επισκέπτες καταναλωτές. Στον χώρο αυτό θα φιλοξενούνται και εργαστήρια παραγωγής προϊόντων με παραδοσιακές τεχνικές.
Ο Άξονας Αυτοδιοίκησης και Φορέων θα φιλοξενεί περίπτερα της Περιφέρειας, των Δήμων ,του ΕΒΕΧ και όσων φορέων ή δικτύων έχουν να παρουσιάσουν δραστηριότητες ή προτάσεις δικτύωσης σε θέματα που αναφέρονται στην αγροδιατροφή, στη χειροτεχνία και στον Τουρισμό-Πολιτισμό.
Παράλληλα, θα λειτουργήσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, παρουσιάσεις προϊόντων, διαδικασιών παραγωγής και γευσιγνωσίας. Προβλέπεται ακόμα πολιτιστικό πρόγραμμα, παιδικές δραστηριότητες, διαδραστικές δράσεις, θεματικές συζητήσεις (περιορισμένου αριθμού) προβολές και Κρητική Κουζίνα.
Το φεστιβάλ συνιστά έναν θεσμό που έχει τις προϋποθέσεις αυτοανανέωσης με σταθερή επιδίωξη την ενίσχυση της βιωματικής σχέσης του τοπικού πληθυσμού με τα ιδιαίτερα παραγωγικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τη συμβολή του ταυτόχρονα στις γενικότερες προσπάθειες για την τουριστική προβολή μέσω της προσέλκυσης των ξένων επισκεπτών.
Η ιστορία του θεσμού
Το φεστιβάλ είχε οργανωθεί και το περσινό καλοκαίρι στα Χανιά με σημαντική επιτυχία καθώς συνάντησε ευρεία αποδοχή συμμετοχών από παραγωγούς, επιχειρήσεις, κοινωνικούς φορείς και Ιδρύματα.
Η προσέλευση από τον τοπικό πληθυσμό και ξένους επισκέπτες ξεπέρασε τις 10.000. Το «Φεστιβάλ Γης» αποτελεί μια συνέχεια με παράλληλη ανανέωση και ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού του «Αγροτικού Αυγούστου» που ξεκίνησε το 1998 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και το ΕΒΕΧ και από το 2010 μέχρι το 2019 από τον Δήμο Χανίων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις