Τα μονοπάτια της τροφής μας

Η τροφή είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα, που τα παράγουν οι αγρότες.

Την Δευτέρα, 12 Αυγ 2024, στις 10.00, στην Κεντρική Πλατεία, στο Βυζίκι Δήμου Γορτυνίας Αρκαδίας στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ Άκοβας οργανώνεται συζήτηση με θέμα: Τα μονοπάτια της τροφής μας».

Το «Φεστιβάλ Άκοβας» γίνεται κάθε Αύγουστο, τα τελευταία 40 χρόνια, και εφέτος 9-18 Αυγ 2024, περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ το όνομά του, το Φεστιβάλ, το πήρε από τα απομεινάρια του Φράγκικου Κάστρου της Άκοβας, που βρίσκεται στην ανατολική άκρη του Βυζικίου.

Στα «Μονοπάτια της τροφής μας» ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα, AgroBus) θα μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε την αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα, επισημαίνοντας ότι ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα, εάν δεν υπάρχει «τροφή».

Η τροφή είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα, που τα παράγουν οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες κλπ) στον τόπο (ή ίσως κάπου στον κόσμο).

Στην Ελλάδα η αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα κοστίζει 5-8 φορές την τιμή που εισπράττει ο παραγωγός. Στο Βέλγιο το κόστος της αλυσίδας οδηγεί την τιμή καταναλωτή να είναι 2,5 φορές πάνω.

Όταν τα τρόφιμα πρέπει να ταξιδέψουν μακρινές αποστάσεις «φορτώνονται» με μη απαραίτητα «τροφοχιλιόμετρα» τα οποία ρυπαίνουν όλο τον πλανήτη και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ συμβάλλουν αρνητικά στην αύξηση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.

Όταν τα τρόφιμα πρέπει να κινηθούν σε μακρινές αποστάσεις, συνήθως μεταποιούνται απλά, έως βαθειά επεξεργασμένα, και πιθανόν αλλοιώνονται τα ωφέλιμα συστατικά τους, ενώ τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα δεν συμβάλλουν επαρκώς στην καλή υγεία του πληθυσμού ενός τόπου.

Όταν τα τρόφιμα πρέπει να διατηρηθούν επί μακρόν χρόνο συνήθως «φορτώνονται» με συντηρητικά και υφίστανται επεξεργασίες βλαπτικές της υγείας των συμπολιτών μας (καρκινογενέσεις και άλλες βλάβες …)

Όταν τα τρόφιμα παράγονται κυρίως για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων ενός τόπου, τότε δημιουργούν προϋποθέσεις αυτάρκειας και κυρίως προϋποθέσεις αυτονομίας και αειφορίας (βιωσιμότητας).

Πολλά από τα παραπάνω περιγράφονται στο βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας», ISBN 978-618-84431-4-3, εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, του συγγραφέα Δημήτρη Μιχαηλίδη, όπου μέσα από τον σχολιασμό των δραστηριοτήτων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνεται η σημαντικότητα της τοπικής αγροτικής παραγωγής και μάλιστα η σπουδαιότητα του ρόλου των αγροτών, ως παραγωγών πραγματικού τοπικού & εθνικού πλούτου.

Στο 45ο Φεστιβάλ Άκοβας στο Βυζίκι Δήμου Γορτυνίας Αρκαδίας οργανώνεται μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων συζήτηση με θέμα: Τα μονοπάτια της τροφής μας», την Δευτέρα, 12 Αυγ 2024. Πληροφορίες: κ Γιώργος Αναστόπουλος, enosisvyzikioton@gmail.com.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης