Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα με τη δεύτερη χαμηλότερη αύξηση στην ΕΕ

Σε μια περίοδο που η ακρίβεια απασχολεί έντονα τα νοικοκυριά, η Ελλάδα καταγράφει σημαντική επιτυχία στον τομέα του πληθωρισμού τροφίμων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά τον Νοέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε μόλις 0,4%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανήλθε σε 2,5%. Αυτή η επίδοση αποτελεί την χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2021, πριν δηλαδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της πανδημίας προκαλέσουν ανατιμήσεις στην παγκόσμια αγορά.

Παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα βρίσκεται στο 3%, υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η μηνιαία μεταβολή του τιμάριθμου καταγράφει εντυπωσιακή πτώση της τάξης του 1,2%. Μόνο η Μάλτα (-3,2%) παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς το κόστος του σούπερ μάρκετ αποτελεί σημαντικό μέρος των μηνιαίων δαπανών. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να παρακολουθεί με προσοχή την αύξηση του κόστους στον κλάδο των υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις