Ελληνική συμμετοχή του Μαλβαζία Μύθου από τον Πάρνωνα αε σε διεθνή διαγωνισμό στη Γαλλία

Θα υπάρξουν τέσσερα βραβεία, το βραβείο κοινού  και τρία βραβεία της κριτικής επιτροπής.

Υποψηφιότητα στο ELARD Cooperation Awards 2024 έχει υποβάλλει ο «Πάρνωνας α.ε»- Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο European LEADER Congress 2024,  το διάστημα 2-3/10/2024 στο Poitiers, στη Γαλλία.

Διεκδικεί το βραβείο κοινού και κριτικής επιτροπής,  για το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας «Μαλβαζίας Μύθος» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020.

Ο «Μαλβαζίας Μύθος», είναι η μοναδική Ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό και διεκδικεί την διάκριση ανάμεσα σε 33 συνολικά έργα.

Παρακαλούμε όσοι θέλετε να ψηφίσετε το έργο του «Πάρνωνα α.ε» (Νο 29) χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα πατώντας εδώ.

Για να δείτε το σύνολο των υποψήφιων έργων πατήστε εδώ.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 23/09/2024.

Θα υπάρξουν τέσσερα βραβεία, το βραβείο κοινού  και τρία βραβεία της κριτικής επιτροπής. Ο φετινός διαγωνισμός επικεντρώνεται στο θέμα της συνεργασίας. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου LEADER 2024 στο fururoscope στο Πουατιέ στις 3 Οκτωβρίου 2024.

Αναλυτικά στοιχεία για το έργο

Μύθος Malvasia

Έργο αρ. 29

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

“Malvasia Myth” – Μονοπάτια ιστορίας, πολιτισμού και κρασιού.

Το «Malvasia Myth», ένα έργο διακρατικής συνεργασίας που συνέδεσε την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία, στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER/CLLD 2014-2020, με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του διάσημου κρασιού Malvasia, του πιο διάσημου κρασιού στην ιστορία !

Το έργο δημιούργησε έναν συνολικό μύθο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Malvasia. Ο μύθος της Malvasia, βασισμένος στην πολιτιστική ταυτότητα, τις ιστορίες και τους θρύλους όλων των οινοπαραγωγικών περιοχών της Malvasia, ενέπλεξε τις τοπικές κοινότητες και περιοχές στη δημιουργία του Malvasia Myth Network και στην ανάπτυξη των διαδρομών Malvasia. Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο και το δίκτυο είναι μέλη της Πολιτιστικής Διαδρομής Iter Vitis “Les chemins de la vigne” του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 Στόχος του έργου ήταν η ανάδειξη και διάδοση της οινικής κουλτούρας, καθώς και η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα παραδοσιακά προϊόντα τους που έχουν ποιότητα, φήμη και συνδέονται άμεσα με την περιοχή για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Κατά συνέπεια, το έργο βελτίωσε επίσης την οικονομία του τοπικού δικτύου των περιοχών εταίρων, δίνοντας την ευκαιρία για νέες ευκαιρίες απασχόλησης για νέους και γυναικείους πληθυσμούς.

Οι κύριες δραστηριότητες του έργου είναι: • Έρευνα και τεκμηρίωση: Έρευνα και ανάπτυξη βιβλιογραφικών, ιστορικών, ερευνητικών δεδομένων. Επιστημονική τεκμηρίωση της αξίας και της επωνυμίας Malvasia στον ιστορικό χρόνο, από την έναρξη της παραγωγής της μέχρι την επέκταση και εδραίωση στην Ευρώπη και τις νέες παραγωγικές περιοχές στη Μεσόγειο. • Δημιουργία διεθνούς brand Malvasia: Ιδέα, ιστορία και εξέλιξη της μάρκας. Δημιουργία επιμέρους στοιχείων (γραφικά, βίντεο, κείμενα κ.λπ.). Μεθοδολογία για την αποδοχή του brand και την ένταξη σε προϊόντα και καμπάνιες σχετικών επιχειρήσεων. • Ηλεκτρονική προβολή: Σχεδιασμός πολύγλωσσης ιστοσελίδας με παρουσίαση στοιχείων ιστορίας και παραγωγής κρασιού, κρασιού και άλλων συμπληρωματικών επιχειρήσεων, κρασιού και συναφών προϊόντων, τουριστικές πληροφορίες για τους χώρους παραγωγής κ.λπ. Σχεδιασμός και υλοποίηση καμπάνιας διαδικτυακής προώθησης, σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. • Εκπαίδευση: Σχεδιασμός επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για επιχειρηματίες σε περιοχές παραγωγής, για την ανάπτυξη σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών Malvasia. • Ανταλλαγή επισκέψεων: Επισκέψεις μελέτης για παραγωγούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς σε περιοχές παραγωγής στη Μεσόγειο. Συνδυασμός με συναφείς δραστηριότητες, όπως συνέδρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις για τη Malvasia, ανταλλαγή εμπειριών και εκπαίδευση για επιχειρηματίες κ.λπ. • Δημιουργία δικτύου Malvasia: Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης και Στρατηγικής για την ίδρυση και λειτουργία του Δικτύου. • Εκδηλώσεις και φεστιβάλ προβολής: Σχεδιασμός και υλοποίηση νέων εκδηλώσεων, ενίσχυση και αναβάθμιση υφιστάμενων οινικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και φεστιβάλ, εκδηλώσεων δικτύωσης κ.λπ. Δημιουργία και υποστήριξη οινοτουριστικών δραστηριοτήτων. Οι ομάδες στόχοι του έργου ήταν: • Τοπικές αρχές: Προβολή της ταυτότητας της περιοχής και σύνδεση με τον μύθο του κρασιού Malvasia, προσφέροντας προστιθέμενη αξία. • Επιχείρηση αμπέλου και κρασιού: Προβολή του κρασιού και του μύθου πίσω από αυτό. • Τουριστική επιχείρηση: Προβολή οινοτουρισμού και μύθος. • Ντόπιοι: Ανύψωση του ηθικού των κατοίκων των περιοχών παραγωγής της Malvasia αφού συνειδητοποιήσουν τη σύνδεση της περιοχής τους με το πιο διάσημο κρασί στην ιστορία.

ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι αναμενόμενοι στόχοι και τα αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου έχουν ως εξής: • προώθηση και διάδοση της οινικής κουλτούρας, • αυξανόμενη δυναμική του ονόματος και της ιστορίας της μάρκας Malvasia, • ανάπτυξη δράσεων σε διάφορους τομείς που θα αξιοποιήσουν το σήμα Malvasia, • δημιουργία εισοδήματος και θέσεων εργασίας που συνδέονται με την παραγωγή και τον τουρισμό, • προβολή των περιοχών παραγωγής Malvasia και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (ιστορία, παράδοση, φύση, γαστρονομία, πολιτισμός), • δημιουργία του Δικτύου Μύθου Malvasia περιοχών για την ανάληψη δράσεων και τον συντονισμό των προσπαθειών.

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 Η προστιθέμενη αξία του LEADER έγκειται στη δικτύωση, τη συνεργασία και την προώθηση των οινοπαραγωγικών περιοχών Malvasia και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (ιστορία, παράδοση, φύση, γαστρονομία, πολιτισμός). Επιπλέον, η υλοποίηση του έργου σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας εισοδήματος και θέσεων εργασίας που συνδέονται με την παραγωγή και τον τουρισμό. Όσον αφορά την ΟΤΔ Πάρνωνα, η TNC εξυπηρετεί τον Γενικό στόχο 2 του τοπικού προγράμματος LEADER που στοχεύει στην προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω της συνεργασίας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της ενίσχυσης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Όσον αφορά την ΟΤΔ del Ducato, η TNC ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης και ειδικότερα με τη θεματική ενότητα της δευτερεύουσας παρέμβασης «Αειφόρος τουρισμός» και τον ειδικό στόχο Β.3 «Προώθηση της περιοχής παρέμβασης».

Όσον αφορά την ΟΤΔ Κεντρικής Ίστριας, η TNC συνδέεται άμεσα με το Μέτρο 19.3.2. της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης της Ομάδας Τοπικής Δράσης Κεντρικής Ίστριας 2014-2020 και ευθυγραμμίζεται με τον κύριο στόχο: «Δημιουργία οικονομικής ευημερίας και κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης στην αγροτική περιοχή της ΟΤΔ Κεντρικής Ίστριας». Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του έργου, οι εταίροι θα συνεχίσουν να το υποστηρίζουν ιδρύοντας ένα δίκτυο Malvasia Myth με θέληση και όραμα να συνεχίσει να προβάλλει και να αξιοποιεί την κληρονομιά αυτού του διάσημου κρασιού μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Το Malvasia Myth Network θα συνεχίσει επίσης να κουβαλά τον μύθο της Malvasia, με βάση την πολιτιστική ταυτότητα, τις ιστορίες και τους θρύλους όλων των οινοπαραγωγικών περιοχών της Malvasia, και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη δημιουργία ενός δικτύου περιοχών της Malvasia και στην ανάπτυξη ενός πολιτιστική διαδρομή του κρασιού. Το Malvasia Myth Network θα λειτουργήσει ως κοινή πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και καλών πρακτικών με στόχο την αύξηση της αναγνώρισης και της ευαισθητοποίησης των κρασιών Malvasia, της πλούσιας ιστορίας και των ιστοριών της παράδοσης, φέρνοντας αυθεντική εμπειρία σε όλη την Ευρώπη. Προς το παρόν, έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο δίκτυο από τους εταίρους του έργου με την υπογραφή του Μνημονίου – Μνημονίου Συνεργασίας.

Το Δίκτυο επεκτείνεται ήδη και περιλαμβάνει περισσότερες περιοχές παραγωγής κρασιού Malvasia στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διασφαλίζοντας τον διακρατικό αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα του έργου μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Το κρασί Malvasia αναγνωρίζεται και παράγεται σε οκτώ χώρες της Μεσογείου αλλά και –πιο πρόσφατα– σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Αμερική, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία. Το Malvasia Myth Network έχει ήδη εφαρμόσει κάποιες ενέργειες και επεκτείνεται επισκεπτόμενοι και περιλαμβάνοντας περισσότερες περιοχές και χώρες που παράγουν Malvasia. Το νέο έργο LEADER TNC είναι υπό σχεδιασμό και θα περιλαμβάνει εταίρους από όλους τους νέους τομείς, με στόχο την επέκταση των αποτελεσμάτων και της επιτυχίας του τελευταίου έργου Malvasia Myth.