Παραδείγματα βαθμολογίας για τα σχέδια βελτίωσης αποκλειστικά στο agrocapital.gr.
Εκπλήξεις κρύβει το θεσμικό πλαίσιο του μέτρου 4.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης», των γνωστών Σχεδίων Βελτίωσης, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φαίνεται ότι η πολύ-αναμενόμενη πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης θα απογοητεύσει πολλούς παραγωγούς και θα πονοκεφαλιάσει του γεωπόνους που συντάσσουν τα σχέδια βελτίωσης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο των σχεδίων βελτίωσης, όπως παρουσιάστηκε στην διαβούλευση, κρύβει εκπλήξεις τόσο σε επίπεδο βαθμολόγησης των αιτήσεων στήριξης, δηλαδή των φακέλων υποψηφιότητας, όσο και σε επίπεδο εκλογής των επενδύσεων.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στο μέτρο 4.1 (Μ 4.1) θα πρέπει η αίτηση στήριξης που θα υποβάλλει να αξιολογηθεί σε τρία σημεία: στα κριτήρια επιλεξιμότητας, στα κριτήρια επιλογής και στην επιλεξιμότητα των επενδύσεων για τις οποίες ζητάει την ενίσχυση.
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι κριτήρια του τύπου ναι/όχι. Δηλαδή κάποιος είτε τα διαθέτει είτε όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηλικία: κάποιος είτε είναι μεταξύ 18ου και 61ου έτους είτε όχι. Αν ο παραγωγός δεν πληροί ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας η αίτησή του απορρίπτεται. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν κρύβουν εκπλήξεις. Αντιθέτως είναι πολύ συγκεκριμένα, ευκόλως μετρήσιμα και πολύ λιγότερα από εκείνα της προκήρυξης του 2011.
Τα κριτήρια επιλογής αφορούν στη βαθμολογία της αίτησης στήριξης και είναι διαφορετικά για φυσικά – νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα αγροτών. Κάθε αίτηση στήριξης βαθμολογείται σε κλίμακα 0 – 100. Ελάχιστη αποδεκτή βαθμολογία είναι τα 45 μόρια. Αυτό σημαίνει ότι μια αίτηση στήριξης που συγκεντρώνει βαθμολογία μικρότερη των 45 μορίων απορρίπτεται. Συνεπώς για να μπορέσει μια αίτηση να έχει πιθανότητες επιλογής, δηλαδή ένταξης στο Μ 4.1 και συνεπώς ενίσχυσης, θα πρέπει να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 45 μορίων. Και εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις.
Δείτε εδώ τα παραδείγματα.