Παρατάσεις προθεσμιών για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικά ακίνητα

Με το Άρθρο 3 της νέας τροπολογίας, επέρχονται σημαντικές παρατάσεις προθεσμιών που αφορούν τόσο τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όσο και την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων.

Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες, έχουν πλέον περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησης. Αντίστοιχα, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, μπορούν να υποβάλουν αίτημα για συνέχιση της λειτουργίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Επιπλέον, μέχρι τις προαναφερθείσες ημερομηνίες, αναστέλλεται η ισχύς τυχόν διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχουν εκτελεστεί και αφορούν σε διακοπή λειτουργίας, αποβολή, κατεδάφιση ή επιβολή προστίμου.

Παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων

Το χρονικό διάστημα παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε αγρότες και ανέργους παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Τα αδιάθετα αγροτικά ακίνητα μπορούν να παραχωρηθούν σε νέους και επαγγελματίες αγρότες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου Περιφερειάρχη.

Στόχοι των ρυθμίσεων

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων στην προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, στην αποτροπή της διακοπής λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων, στην προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν παραχωρηθεί αγροτικά ακίνητα και στην ενίσχυση της νέας γενιάς αγροτών μέσω της πρόσβασης σε αγροτική γη.

Εξαιρέσεις

Οι παρατάσεις προθεσμιών δεν ισχύουν για περιπτώσεις όπου έχουν καταγραφεί παραβάσεις της περιβαλλοντικής, υγειονομικής, λατομικής ή μεταλλευτικής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις