Για άλλη μία φορά η νέα γενιά αποδεικνύει ότι συνεχίζει να δημιουργεί και να τροφοδοτεί με νέες ιδέες την ελληνική βιομηχανία τροφίμων αξιοποιώντας τους «θησαυρούς» της ελληνικής γης. Ο λόγος γίνεται για τα οικολογικά κριτσίνια O-live, τα οποία παρασκευάζονται με αλεύρι ελιάς και γέμιση από 100% ελληνικά φρούτα και λαχανικά, σε 5 γεύσεις.
Το προϊόν, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων και της Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας «Παπαδόπουλος», κατέκτησε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ECOTROPHELIA .
Όπως είπε στο Agro24 ο επικεφαλής της ομάδας των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επίκουρος Καθηγητής, Αντώνης Κουτελιδάκης, στόχος είναι το πρώτο κριτσίνι με αλεύρι από πομάσα ελιάς, γέμιση από τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής και χρήση τεχνολογίας rolling και λυοφιλίωσης, που αξιοποιεί τα παραπροϊόντα ελαιοποίησης, δρώντας προστατευτικά για το περιβάλλον, να επεκταθεί στη μαζική παραγωγή. Συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας είναι: "Θα γίνουν προσπάθειες βελτιστοποίησης της γραμμής παραγωγής για παραγωγή αλεύρου από πομάσα ελιάς και η εταιρεία θα αξιολογήσει τη μελλοντική δυνατότητα μαζικής παραγωγής έπειτα από επιπλέον δοκιμές και αναλύσεις."
Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό
Σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.
Ο διαγωνισμός στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής (τροφίμων ή ποτών), τα οποία θα παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τελικού προϊόντος, που θα τεθεί σε γευστική δοκιμή.
Ο διαγωνισμός ECOTROPHELIA διεξάγεται σε 2 επίπεδα. Πρώτα σε εθνικό, όπου ο κάθε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει τον διαγωνισμό στη χώρα του για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας και στη συνέχεια οι νικητές όλων των χωρών συμμετέχουν στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στη φοιτητική ομάδα των υποψηφίων διδακτόρων και των φοιτητών που έχουν υπερβεί το 35ο έτος καθώς και μεμονωμένων ατόμων. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό γίνεται μέσω ομάδων, που αποτελούνται από 2 έως 10 άτομα, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα. Επιτρέπεται οι ομάδες να είναι μικτές, να αποτελούνται δηλαδή από φοιτητές των 2 βαθμίδων (προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί) και να καθοδηγούνται από το πολύ 2 επιβλέποντες, που μπορεί να είναι είτε Υποψήφιοι διδάκτορες ή Μεταδιδακτορικοί ερευνητές, Λέκτορες, Καθηγητές, κλπ).
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 3 χρηματικά και 2 τιμητικά βραβεία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις