«Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη»

Πανευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων.
 

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους δρόμους, τους ωκεανούς, τις παραλίες, τα δάση και τις φυσικές περιοχές της Ευρώπης. Και κάθε χρόνο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι βγαίνουν στις γειτονιές τους και συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού. Στόχος της πρωτοβουλίας «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη!» είναι να προωθήσει ακόμη περισσότερο τέτοιου είδους δράσεις, να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον όγκο των απορριμμάτων και των αποβλήτων και να ενθαρρύνει την αλλαγή συμπεριφοράς. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή εβδομάδα περιορισμού των απορριμμάτων.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potočnik δήλωσε σχετικά: «Οι κινήσεις πολιτών με στόχο τον καθαρισμό περιοχών αυξάνονται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και θέλουμε να τις εντάξουμε στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής εκδήλωσης. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο εθνικών σημείων επαφής σε 21 χώρες, ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες γι’ αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά τους και για το πώς μπορούν εκείνοι να βοηθήσουν. Πρόκειται για πρωτοβουλία που απαιτεί ενεργό συμμετοχή, οπότε ας βάλουμε τις γαλότσες και τα γάντια μας. Όλοι θέλουμε να ζούμε σε καθαρές γειτονιές, γι’ αυτό ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη.»

Τα τελευταία χρόνια έχουν διοργανωθεί διάφορες εκστρατείες καθαρισμού στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων. Η κίνηση «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη!» θα συνενώσει αυτές τις πρωτοβουλίες σε μια πανευρωπαϊκή δράση καθαρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα σ' ολόκληρη την Ευρώπη, στοχεύοντας στη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.

Η πρωτοβουλία «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη!» είναι πραγματικά μια κίνηση απ’ τη βάση προς την κορυφή, που έχει στόχο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες να αναλάβουν οι ίδιοι τον καθαρισμό του περιβάλλοντός τους. Η πείρα δείχνει ότι ο κόσμος συχνά εκπλήσσεται όταν συνειδητοποιεί πόσα απορρίμματα παράγονται και πετιούνται στις γειτονιές. Και, μάλιστα, τα απορρίμματα μπορεί να είναι πολύτιμα. Το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο και το πλαστικό, αν συλλεχθούν, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο αντίκτυπος στο περιβάλλον, δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, κάτι που ωθεί την Ευρώπη προς μια πιο κυκλική οικονομία.

Η Επιτροπή προωθεί την εκδήλωση, αλλά οι δράσεις καθαρισμού είναι πραγματικά ανεξάρτητες, αφού η σχετική πρωτοβουλία ανήκει σε τοπικές ενώσεις και κινήσεις πολιτών. Σε πολλές περιπτώσεις, στις δράσεις θα συμμετέχουν ή θα αναλαμβάνουν τον συντονισμό τους τοπικές αρχές, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και σχολεία. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ανδόρα, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία. Για να βρείτε μια τοπική δράση στο κράτος μέλος σας, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του αντίστοιχου εθνικού διοργανωτή.

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη!» είναι ένα έργο του προγράμματος LIFE που συντονίζεται από την Ένωση Πόλεων και Περιφερειών για την Ανακύκλωση και τη Βιώσιμη Διαχείριση των Αποβλήτων, την οργάνωση που είναι επίσης αρμόδια για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα περιορισμού των απορριμμάτων. Οι διοργανωτές έχουν αναπτύξει ένα σύνολο εργαλείων επικοινωνίας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για όλους τους συμμετέχοντες μέσω των συντονιστών.

Το 2012 η πρωτοβουλία Let’s Do It! World, με έδρα την Εσθονία, συντόνισε μια παγκόσμια δράση καθαρισμού, η οποία κινητοποίησε 7 εκατομμύρια εθελοντές που συμμετείχαν σε 84 μονοήμερες δράσεις καθαρισμού στην Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Παρόμοιες δραστηριότητες ακολούθησαν το 2013. Οι πρωτοβουλίες βασίζονται κατά κύριο λόγο στη δικτύωση των εθελοντών μέσω των κοινωνικών δικτύων, και περιλαμβάνουν επίσης άντληση κεφαλαίων και χορηγίες.

Η οργάνωση Surfrider Foundation Europe (http://www.surfrider.eu/en/presentation/our-story.html) κινητοποιεί 1 500 εθελοντές και έχει 10 000 μέλη, περίπου 40 τοπικά τμήματα και περισσότερους από 40 000 υποστηρικτές. Οι δράσεις καθαρισμού παραλιών συμπληρώνονται πλέον από δράσεις σε λίμνες και ποτάμια. Η οργάνωση Surfrider δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1984 στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας, όταν οι σέρφερ προσπάθησαν να προστατεύσουν το αγαπημένο τους άθλημα από την τοπική ρύπανση. Στην Ευρώπη η οργάνωση δραστηριοποιείται από το 1990. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η ενημέρωση του κοινού και η αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά τα απόβλητα αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και η διαχείρισή τους είναι τομείς στους οποίους θα εστιαστεί η Επιτροπή το 2014 και, φέτος το καλοκαίρι, θα επανεξετάσει τους στόχους για την ανακύκλωση των αποβλήτων και την υγειονομική ταφή, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δέσμης για την κυκλική οικονομία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις