Δέκα προτάσεις για την αξιοποίηση της λίμνης Κάρλας

«Η Κάρλα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της ευρύτερης περιοχής μέσα από την υλοποίηση σημαντικών τουριστικών, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων, τονώνοντας συγχρόνως τη θέση των αγροτών μέσω του αρδευτικού δικτύου» επισημαίνει η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου.

Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση της λίμνης Κάρλας στην προοπτική μετατροπής της σε σύμβολο της οικοτουριστικής εξέλιξης του τόπου συνδυάζοντας ένα πλήθος υγιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η ίδια ανέφερε πως «είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που στο Δήμο μας βρίσκεται η λίμνη Κάρλα η οποία έχει ανασυσταθεί και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τα γύρω δημοτικά διαμερίσματα, όπως τα Κανάλια, το Στεφανοβίκειο, το Ριζόμυλο, την Κερασιά, αλλά και όλο το Δήμο. Στόχος μας, όπως και των υπόλοιπων φορέων, είναι να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα παρεμφερή έργα, προκειμένου η Κάρλα να έχει επαρκές και ποιοτικό νερό που θα διασφαλίζει την ισορροπία του οικοσυστήματος και θα ενδυναμώσει τη θέση των αγροτών μέσω της άρδευσης».

Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως «κεντρική μας θέση αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου, ένα έργο μείζονος σημασίας για τους αγρότες και τις καλλιέργειές τους. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή ασκήσαμε κάθε πίεση, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί. Και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη συνδρομή και της Περιφέρειας. Συγχρόνως ήμασταν εμείς που άμεσα καλέσαμε στο Δήμο τα Υπουργεία και πραγματοποιήσαμε συσκέψεις για την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος. Και μέσα από αυτές τις συσκέψεις δρομολογήθηκαν σχέδια και παρεμβάσεις που τώρα υλοποιούνται. Η Κάρλα μπορεί να προσφέρει πολλά και αυτό θα το αξιοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Γιατί πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων που άντλησε πολλούς πόρους από το ΕΣΠΑ και βρίσκεται στον τόπο μας. Ένα τόσο μεγάλο έργο έχουμε υποχρέωση να το προασπίσουμε και το κάνουμε με κάθε τρόπο».

Το πλαίσιο δράσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τη λίμνη Κάρλα έχει ως εξής:
1) Άμεση ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου για την ενίσχυση των αγροτών.
2) Συστηματική εφαρμογή μέτρων για την προστασία της ποιότητας του νερού της λίμνης.
3) Λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Κανάλια που έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και αναμένεται να παραληφθεί από τους αρμόδιους φορείς..
4) Λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο το οποίο έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση των επισκεπτών μετά την οριστική παραλαβή του από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
5) Συνεχής επαγρύπνηση, λήψη μέτρων  και ολοκλήρωση των αντίστοιχων έργων για τη μόνιμη διοχέτευση νερών στον ταμιευτήρα.
6) Ανάπτυξη εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων από τα σχολεία στην περιοχή.
7) Δημιουργία τουριστικών δραστηριοτήτων πέριξ της λίμνης που θα συνδυάζουν τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα με τον πολιτισμό της περιοχής.
8) Συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς για την προστασία του ζωικού πληθυσμού και του περιβάλλοντος.
9) Διεκδίκηση της δημιουργίας του Κωπηλατοδρομίου, μοναδικού σε όλη την Κεντρική Ελλάδα, ένα έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.
10) Προώθηση της διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως ποδηλασίας, δρόμου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις