Η Global Footprint Network ανακοινώνει, κάθε χρόνο, την Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» (Earth Overshoot Day).
Φέτος, αυτή η ημέρα πέρασε. Οι πόροι που διαθέτει ο πλανήτης για να συντηρήσει την ανθρωπότητα, εξαντλήθηκαν στις 19η Αυγούστου.
Πλέον η Γη παρουσιάζει «οικολογικό έλλειμμα» και οι άνθρωποι θα ζουν μέχρι το τέλος του έτους εις βάρος των επόμενων γενεών.
«Από σήμερα, ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε διαθέσιμα. Συγκεκριμένα, διαθέσιμα είναι οι φυσικοί πόροι που παράγει ο πλανήτης: νερό, καλλιεργήσιμη γη, δάση, ψάρια, όλα όσα είναι απαραίτητα για τη συντήρηση της ζωής.
Επίσης, όσα μπορεί να απορροφήσει η γη: δηλαδή απορρίμματα, διοξείδιο του άνθρακα, μέρος μόνο του οποίου απορροφάται από δάση και ωκεανούς. Από σήμερα, λοιπόν, δημιουργούμε «οικολογικό χρέος» και συγκεντρώνουμε απόβλητα που δεν μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης.» δηλώνει στο Euronews ο επιστημονικός διευθυντής της οικολογικής οργάνωσης WWF, Κριστόφ Ροτιριέ.
Στις πιο «σπάταλες» οικολογικά χώρες, ξεχωρίζουν καταρχήν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που καταναλώνουν πάνω από 12 φορές τους πόρους που διαθέτουν. Ακολουθούν Ιαπωνία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Ευρώπη, πιο «απρόσεκτη» εμφανίζεται η Ιταλία. Ακολουθούν Ελβετία, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης, η Ελλάδα καταναλώνει τριπλάσιους πόρους από όσους διαθέτει.
ΠΗΓΗ: perierga.gr