Μια περιοχή με χαμηλή βλάστηση στο τέλος του διαδρόμου απογείωσης του αεροδρομίου του Αμβούργου έχει γίνει το σπίτι για χιλιάδες μέλισσες, τις οποίες εγκατέστησε η Airbus για να μετρήσει τα επίπεδα μόλυνσης.
Ο θόρυβος των αεροπλάνων που απογειώνονται, φαίνεται ότι δεν ενοχλεί καθόλου τα μελίσσια που είναι τοποθετημένα στο χώρο.
«Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτές οι μέλισσες έχουν σημαντικό μερίδιο στον έλεγχο που αφορά τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων μας στη φύση» τόνισε ο Φόλκερ Χάζε, επικεφαλής περιβαλλοντικών υποθέσεων της Airbus.
Πετώντας σε μια περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από όλο το αεροδρόμιο. Παρέχουν στους ερευνητές πολύτιμες βιολογικές πληροφορίες για την παρουσία μεταλλικών και χημικών ουσιών στον περιβάλλοντα χώρο.
Η διαδικασία ονομάζεται βιοπαρακολούθηση. Το μέλι πηγαίνει στη συνέχεια σε ανεξάρτητο εργαστήριο της περιοχής για να ελεγχθεί το επίπεδο της μόλυνσης. Τα αποτελέσματα των ελέγχων προκαλούν αισιοδοξία και χαμόγελα.
«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ευτυχώς, λέω ευτυχώς, κάθε μεμονωμένο αποτέλεσμα που προκύπτει από τους ελέγχους που κάνουμε, δείχνει ότι τα επίπεδα μόλυνσης είναι πολύ κάτω από τα εγκεκριμένα όρια που έχουμε για τα τρόφιμα» εξηγεί ο μελισσοκόμος Έμπερχαρντ Σέντλιχ.
Συνολικά, οι χιλιάδες μέλισσες σ’ αυτές τις κυψέλες, παράγουν περισσότερα από 160 κιλά μέλι το χρόνο, το οποίο συσκευάζεται και δίνεται ως δώρο στους πελάτες, τους προμηθευτές και το προσωπικό της Airbus.
ΠΗΓΗ: euronews.gr