Συνάντηση με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) πραγματοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέχεια επιστολής της Ένωσης για τη στήριξη του βιομηχανικού κλάδου Θερμικής Ηλιακής Ενέργειας, στο πλαίσιο της νέας εθνικής πολιτικής για την ενεργειακή απόδοση και ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΕΒΗΕ, Παναγής Κωνσταντινίδης, ο αντιπρόεδρος της ΕΒΗΕ, Ιορδάνης Παραδεισιάδης και άλλα μέλη του ΔΣ της Ένωσης.
Κατά τη σύσκεψη, τονίστηκε η συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία λόγω της υψηλής προστιθέμενης αξίας της τοπικής παραγωγής, των πολύ μεγάλων εξαγωγών και των πολλών θέσεων εργασίας που συντηρεί. Επίσης, υπογραμμίστηκε η τεράστια συμβολή του κλάδου στην επίτευξη της εθνικής στοχοθεσίας για το 2020 τόσο στη διείσδυση των ΑΠΕ, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ εξέφρασε την αμέριστη επιθυμία για την αποφασιστική στήριξη του αμιγώς ελληνικού κλάδου της θερμικής ηλιακής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να εξετασθούν τα εξής:
α) η υποχρεωτική εγκατάσταση θερμικών ηλιακών συστημάτων σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια του δημοσίου τομέα με συνεχείς ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ),
β) η υποστήριξη της ΕΒΗΕ αναφορικά με το πάγιο αίτημά της για επαναφορά του μέτρου της φοροαπαλλαγής για την αγορά θερμικών ηλιακών συστημάτων, η οποία ήταν σε ισχύ μέχρι το 2007. Για τη συγκεκριμένη θέση, η ΕΒΗΕ δεσμεύτηκε να εκπονήσει αναλυτική μελέτη για τις πολύ θετικές οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ εξάλλου τόνισε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πρόσφατη πρότασή του προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα πλήρους φοροαπαλλαγής για δαπάνες έως 15.000 ευρώ που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες.
γ) στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, να προδιαγραφεί με σαφήνεια η ικανή συμμετοχή των θερμικών ηλιακών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και για την υποβοήθηση της θέρμανσης χώρου σε κτίρια του τριτογενούς τομέα,
δ) Η συμπλήρωση της κείμενης νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με την υποχρέωση πιστοποίησης των ηλιακών συστημάτων με διεθνές αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας απόδοσης και αξιοπιστίας (όπως το Solar-Keymark).
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:
«Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε έναν από τις πιο ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος την περίοδο της κρίσης και χωρίς καμία κρατική ενίσχυση, όχι μόνο άντεξε, αλλά αύξησε τη συμμετοχή του στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Η ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιοθερμικών συστημάτων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, απασχολεί 4.000 εργαζόμενους, χρηςιμοποιεί κατά 90% ελληνικές πρώτες ύλες, ενώ οι εξαγωγές της ξεπερνούν το 50% της ετήσιας παραγωγής.
Επιπλέον, πρέπει να αναγνωριστεί η συμβολή της συγκεκριμένης τεχνολογίας τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Στην Ελλάδα που βάζει γερά θεμέλια για το μέλλον, είναι αυτονόητη επιλογή η υποστήριξη σε τομείς επιχειρηματικότητας που συνδυάζουν την πρωτοπορία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια και δημιουργούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.»