Προσομοίωση μελλοντικών κλιματικών μοντέλων από διεθνή ομάδα Ισραηλινών και Γερμανών επιστημόνων έδειξε μεταξύ άλλων πως τα οικοσυστήματα της Μεσογείου είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Οι προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής για ξηρές και άνυδρες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή είναι ανησυχητικές.
Στις περιοχές αυτές οι βροχοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον, προμηνύοντας καταστροφή για τη λειτουργία των τοπικών μοναδικών οικοσυστημάτων με την πλούσια βιοποικιλότητα που τα χαρακτηρίζει.
Για να ελέγξουν αυτές τις δυσμενείς προβλέψεις, ο καθηγητής Μαρτσέλο Στέρνμπεργκ του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Φυτικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν της Γερμανίας, υπέβαλαν τέσσερα φυσικά οικοσυστήματα σε μία σειρά πειραμάτων ξηρασίας για μία περίοδο εννέα ετών.
Τα πειράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των κυριότερων προβλεπόμενων κλιματικών μοντέλων, πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά οικοσυστήματα, από συνθήκες ερήμου με 88,9 χιλιοστά ετήσιας βροχής, μέχρι συνθήκες μεσογειακών δασικών εκτάσεων, με 779,78 χιλιοστά ετήσιας βροχής κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αντίθετα με τις προβλέψεις, δε σημειώθηκαν μετρήσιμες αλλαγές στην ετήσια βλάστηση. Κανένα από τα κρίσιμα χαρακτηριστικά βλάστησης, όπως ο πλούτος και η σύνθεση της χλωρίδας ή η πυκνότητα και η βιομάζα (ιδιαίτερα σημαντικά για τα οικοσυστήματα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι), δεν άλλαξαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των κατευθυνόμενων μεταβολών της συχνότητας και έντασης των βροχοπτώσεων.
«Με βάση την μελέτη μας, η τρέχουσα υπόθεση ότι όλες οι ημίξηρες και ημι-άνυδρες περιοχές θα αντιδράσουν έντονα στην αλλαγή του κλίματος θα πρέπει να αναθεωρηθεί», δήλωσε ο καθηγητής Στέρνμπεργκ.
Τα οικοσυστήματα αποδείχθηκαν ανθεκτικά πιθανόν λόγω της ήδη υπάρχουσας εξαιρετικά μεταβλητής ποσότητας ετήσιων βροχοπτώσεων που τα χαρακτηρίζει. Οι κλιματικές αλλαγές του πειράματος, οι οποίες προσομοίωσαν μια μείωση περίπου 30 τοις εκατό της ετήσιας ποσότητας βροχής, φαίνεται να εμπίπτουν εντός της φυσικής ανοχής των άγριων φυτών.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr