Το πιο οικολογικό φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκατέστησε αυτή την εβδομάδα η εταιρεία Primrose Solar δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο στη Βρετανία, αλλά και το πιο “πράσινο” με βάση μια σειρά κριτήρια.

Το πάρκο Southwick Estate Solar Farm ισχύος 48 Μεγαβάτ είναι εγκατεστημένο κοντά στην πόλη Φέρχαμ στη νότια ακτογραμμή της Αγγλίας και θα μπορεί να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 14.500 τοπικών νοικοκυριών.

Το Southwick Estate Solar Farm κατασκευάστηκε υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέσα σε έναν ιδιαιτέρως βροχερό χειμώνα και είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο πάρκο στη Βρετανία, ενώ οι εγκαταστάτες της Solarcentury υποστηρίζουν ότι είναι και το πιο οικολογικό.

Το φωτοβολταϊκό περιβάλλεται από δασικές εκτάσεις, ωστόσο έχει πολύ μικρό οπτικό αντίκτυπο στο φυσικό τοπίο και το διασχίζουν πολλά δημόσια μονοπάτια για το κοινό.

Η έκταση πάνω στην οποία έχει γίνει η εγκατάσταση θεωρείται χέρσα, ακατάλληλη για καλλιέργεια καρπών. Επίσης, η Primrose Solar συνεργάζεται με την ΜΚΟ Wychwood Biodiversity ώστε να εξασφαλιστούν ενδιαιτήματα για τα διάφορα ενδημικά ζώα της περιοχής εντός της περιοχής του πάρκου.

Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι κατά την 25ετή διάρκεια λειτουργίας του το πάρκο θα ανταπεξέλθει στα αυστηρότερα οικολογικά κριτήρια μέσω μιας σειράς καινοτόμων προγραμμάτων, όπως η σπορά αγριολούλουδων στο έδαφος ανάμεσα στα πάνελ, η φύτευση δενδροστοιχιών περιμετρικά του πάρκου, η δημιουργία μικρών τεχνητών λιμνών για να ενθαρρυνθεί η παρουσία άγριων πτηνών και η εγκατάσταση κυψελών για μέλισσες και ξύλινων φωλιών για νυχτερίδες ώστε να διασφαλιστεί η βιοποικιλότητα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες πρόβατα θα βόσκουν ανάμεσα στα πάνελ καθιστώντας τη γη ένα ιδανικό ενεργειακό βοσκοτόπι.

Τα οικολογικά κριτήρια τηρήθηκαν και κατά τη διάρκεια της κατασκευής: για την ενεργειακή τροφοδοσία χρησιμοποιήθηκαν γεννήτριες ηλιακής ενέργειας και βιοντήζελ, πλήρης ανακύκλωση του συνόλου των τροφίμων που δεν καταναλώθηκαν στο εργοτάξιο, εγκατάσταση μιας τουαλέτας κομποστοποίησης, εφαρμογή ενός προγράμματος συνοδήγησης μεταξύ των εργαζομένων και σύστημα παρακολούθησης το οποίο τροφοδοτήθηκε από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι διότι ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο και περιπλοκο έργο, το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων καθαρής ενέργειας της Βρετανίας” δήλωσε ο διευθυντής λειτουργιών της Primrose Solar, Νίκολα Γουότερς.

“Αφού οι περισσότερες εργασίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι συνθήκες ήταν αρκετά απαιτητικές με πάρα πολύ λάσπη.

Ωστόσο δεν θα περάσει πολύς καιρός έως ότου φυτρώσει το γρασίδι και τα αγριολούλουδα και η φύση γύρω από τα φωτοβολταϊκά πάνελ πάρει το δρόμο της” κατέληξε.

Αντίστοιχα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν αναμένεται να κατασκευαστούν σύντομα στη Βρετανία καθώς η κυβέρνηση μετέθεσε την ηλιακή στρατηγική της χώρας από τα επίγεια συστήματα στα ηλιακά συστήματα επί κτηριακών εγκαταστάσεων.

πηγη:real.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις