Η Ολομέλεια της 12ης Συνόδου της Σύμβασης Ραμσάρ υπερψήφισε στις αρχές της εβδομάδας σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε το ΥΠΑΠΕΝ με αντικείμενο την προστασία των εύθραυστων και οικολογικά πολύτιμων υγροτόπων των νησιών της λεκάνης της Μεσογείου. Το ψήφισμα αξιοποιεί την πρωτοποριακή σχετική εμπειρία της Ελλάδας, η οποία θεσμοθέτησε με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) αυστηρά μέτρα προστασίας 380 μικρών φυσικών υγροτόπων σε 59 ελληνικά νησιά, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα σημαντικής πρωτογενούς έρευνας και απογραφής τους. Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίχθηκε και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF και η Πρωτοβουλία για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους (MedWet), τονίζει τη μεγάλη οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική αξία των υγροτόπων των νησιών της Μεσογείου και καλεί τα κράτη να θεσμοθετήσουν επειγόντως μέτρα και στρατηγικές για την ολοκληρωμένη προστασία τους.
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:
«Η βιοποικιλότητα, οι προστατευόμενες περιοχές, το φυσικό περιβάλλον αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πατρίδας μας. Είναι χρέος όλων μας, προς τους εαυτούς μας αλλά και τις επόμενες γενιές, να τα προστατέψουμε. Ταυτόχρονα, το κλίμα και το περιβάλλον σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αποτελούν το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού. Για αυτό το λόγο οφείλουμε όλοι να μοχθούμε για την υπεράσπισή τους. Το ΥΠΑΠΕΝ με το ψήφισμα που προώθησε, έδωσε διεθνή διάσταση στον αγώνα αυτό, ειδικά για τους υγροτόπους των νησιών μας. Η συνεργασία της Πολιτείας με την κοινωνία των πολιτών και το οικολογικό κίνημα παράγει αποτελέσματα για τη χώρα».
Πιο συγκεκριμένα, στη 12η Σύνοδο των Κρατών Μερών (COP12) για τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας, η οποία ολοκληρώθηκε στην Ουρουγουάη, υπερψηφίστηκε με επαίνους σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε πέρυσι από την Ελλάδα (τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής). Το ψήφισμα ξεκινάει με την αναγνώριση ότι η λεκάνη της Μεσογείου είναι περιοχή παγκόσμιας σημασίας για τη βιοποικιλότητα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πολυνησιωτικότητα και στο γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Στη συνέχεια, καλεί τα κράτη μέλη από τη Μεσόγειο σε θέσπιση καθεστώτος και ολοκληρωμένων στρατηγικών προστασίας για τους νησιωτικούς υγροτόπους, αντιμετωπίζοντας κατεπειγόντως τις σοβαρές ανθρωπογενείς πιέσεις και διασφαλίζοντας τη διατήρηση, τόσο της βιοποικιλότητας, όσο των υδρολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών τους αξιών.
Η παμψηφεί υιοθέτηση από την Ολομέλεια της διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ του ψηφίσματος που πρότεινε η χώρα μας για την παγκόσμια προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Μεσογείου θεωρείται σημαντική επιτυχία τόσο για την Ελλάδα όσο και για το περιβάλλον.