Προς αναζήτηση σπάνιων φρούτων

Γεωπόνοι επιδιώκουν να ανακαλύψουν ξανά και να διατηρήσουν παλιά είδη φρούτων. Ένας σύλλογος στην περιοχή του ποταμού Έλβα ανακάλυψε ένα παλιό είδος αχλαδιού και ζήτησε τη βοήθεια των κατοίκων στην αναζήτηση άλλων ειδών.

Στο χωριό Κόναου ο σύλλογος «Κόναου 11 – Φύση» προσπαθεί να διατηρήσει τα σπάνια είδη φρούτων. «Με ενθουσιάζει η ποικιλία φρούτων που υπάρχει ακόμη», αναφέρει ο 59χρονος ειδικός σε ό,τι αφορά τα μήλα, Χέρμαν Στόλμπεργκ. «Χρειαζόμαστε τα συγκεκριμένα γονίδια των φρούτων για το μέλλον», τονίζει ο ίδιος. Τα παλιά είδη μήλων προσαρμόζονται πιο καλά από ό,τι τα βιομηχανικά μήλα ακόμη και στις κλιματολογικές αλλαγές.

Ο σύλλογος ανακάλυψε πρόσφατα στην πόλη Ντάρχαου ένα σπάνιο αχλάδι, το οποίο ονομάζεται «Sommerbürgermeisterbirne» (το καλοκαιρινό αχλάδι του δημάρχου). Από τότε ο σύλλογος αναζητά και άλλα είδη δέντρων. «Αναζητούμε επίσης ένα άλλο είδος αχλαδιού, το “Lenzener Burgbirne“, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι υπό εξαφάνιση», λέει η περιβαλλοντολόγος Κορνέλια Μπρεντζ. Πάνω από 20 εθελοντές από την περιοχή βοηθούν τον σύλλογο στην προσπάθεια αναζήτησης.

Στενή σχέση ανθρώπου και μήλου

Στα χωράφια του Βιλκενστόρφ υπάρχουν πολλά δέντρα τα οποία είναι γεμάτα με φρούτα. Σηκώνοντας ένα κατακόκκινο μήλο, με την ονομασία «Roter Brasil», ο Χ. Στόλμπεργκ λέει χαρακτηριστικά πως «ήταν υπό εξαφάνιση εδώ και 100 χρόνια. Μετά την επανένωση της Γερμανίας το βρήκαμε και το πολλαπλασιάσαμε. Φαίνεται να υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μήλου την οποία δε φτάνει ούτε το τριαντάφυλλο. Ακόμη και στην Καινή Διαθήκη το μήλο ήταν το επίκεντρο στην ιστορία του Αδάμ και της Εύας».

Στη Γερμανία υπάρχει μάλιστα και μια ειδική επιτροπή που ειδικεύεται στην ανακάλυψη και διατήρηση παλιών φρούτων. Η λεγόμενη «PomKom» αποτελείται από τα μέλη του συλλόγου των γεωπόνων που ειδικεύονται στα μήλα και ασχολείται με την ανακάλυψη και τη διατήρηση παλιών φρούτων.

Υπάρχουν περισσότερα είδη φρούτων από ό, τι είναι γνωστό


Ο Γιαν Μπάντε, μέλλος της επιτροπής «PomKom» δηλώνει πως «ιστορικά υπάρχουν περίπου 1.500 είδη μήλων και ένας παρόμοιος υψηλός αριθμός αχλαδιών». Η αγορά στη Γερμανία λανσάρει περίπου 20 είδη μήλων και μόνο 5 με 6 είδη αχλαδιών», λέει χαρακτηριστικά ο Μπάντε. Αυτά τα είδη είναι ευρύτερα γνωστά και η συγκομιδή τους είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. «Το αχλάδι στο Ντάρχαου ανακαλύφθηκε τυχαία αφού πρόκειται για παλιό δέντρο και ο ιδιοκτήτης του το γνωρίζει εδώ και δεκαετίες», δηλώνει ο Μπάντε για την πρόσφατη ανακάλυψη.
dw.com