Δεδομένου ότι τα δέντρα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του κύκλου του νερού και διαιωνίζουν αυτήν την απαραίτητη οικολογική λειτουργία, η μείωση του αριθμού τους μπορεί να οδηγήσει στην ερημοποίηση των δασών.
Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας δεσμεύτηκε πρόσφατα για την εφαρμογή πολιτικής μηδενικής αποψίλωσης των δασών. Ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει παρόμοιες δεσμεύσεις και πολιτικές, η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προβαίνει σε τέτοια κίνηση.
Η δέσμευση έγινε από τη μόνιμη επιτροπή του νορβηγικού κοινοβουλίου για την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Στη σύστασή της, η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση «θα επιβάλει απαιτήσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δημόσιες συμβάσεις δεν θα συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών παγκοσμίως. Οι συγκεκριμένες πολιτικές θα διαμορφώνονται και ορίζονται από την κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της δέσμευσης».
Η δέσμευση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής πρακτικής. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, η παραγωγή μόλις τεσσάρων βασικών προϊόντων (βόειο κρέας, φοινικέλαιο, σόγια και ξυλεία) είναι υπεύθυνη για το 40% της αποψίλωσης των τροπικών δασών στις χώρες που ασκείται αυτή η πρακτική.
Η απώλεια των ενδιαιτημάτων και η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των δυσμενών επιπτώσεων της αποψίλωσης των τροπικών δασών, και οι οικολογικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση απειλουμένων ειδών, καθώς πολλά δεν μπορούν να επιβιώσουν από την αποψίλωση των δασών, που καταστρέφει τους βιοτόπους τους.
Δεδομένου ότι τα δέντρα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του κύκλου του νερού και διαιωνίζουν αυτήν την απαραίτητη οικολογική λειτουργία, η μείωση του αριθμού τους μπορεί να οδηγήσει στην ερημοποίηση των δασών. Τα λιγότερα δέντρα σημαίνουν επίσης χαμηλότερη απορρόφηση αερίων του θερμοκηπίου, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.
Η απόφαση δεν είναι η πρώτη κίνηση της Νορβηγίας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών. Το 2008, η Νορβηγία δεσμεύτηκε για την καταβολή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο ταμείο προστασίας του Αμαζονίου της Βραζιλίας. Αυτό βοήθησε να μειωθεί η αποψίλωση των δασών κατά 75% σε επτά χρόνια, σύμφωνα με το CNN.
Πηγή: naftemporiki.gr