Το 90% των φαλαινών που θανατώνονται είναι θηλυκές

Το 90% των φαλαινών που θανατώνονται κάθε χρόνο στα νορβηγικά ύδατα είναι θηλυκές και «σχεδόν όλες» έγκυοι, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της σκανδιναβικής χώρας.

Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει έντονη κατακραυγή, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια άρνηση της Νορβηγίας να εφαρμόσει την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας που έχει επιβάλει από το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ).

Στο ντοκιμαντέρ απεικονίζονται αποτρόπαια πλάνα της βιομηχανίας φαλαινοθηρίας της Νορβηγίας, όπως η αφαίρεση εμβρύων από μητέρες. Οι φαλαινοθήρες θεωρούν την εγκυμοσύνη των θηλυκών φαλαινών που σφάζουν ως «δείγμα καλής υγείας».

«Το κυνήγι φάλαινας είναι ακόμη πιο απαράδεκτο τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Greenpeace Νορβηγίας, Τρουλς Γκούλοφσεν. «Από τη μία πλευρά, επειδή παραβαίνει τη διεθνή απαγόρευση, αλλά και επειδή είναι απαράδεκτο για την ευημερία του είδους να σφάζονται ζώα σε προχωρημένο στάδιο της κύησης», πρόσθεσε.

Ο σημερινός πληθυσμός των ρυγχοφάλαινων, που κυνηγούν κυρίως τα νορβηγικά φαλαινοθηρικά, εκτιμάται σε λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο.

Η Νορβηγία είναι η κορυφαία χώρα φαλαινοθηρίας στον κόσμο και έχει ορίσει ποσόστωση θανάτωσης 999 φαλαινών κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου του 2017, από 880 φάλαινες το 2016.

Σύμφωνα με περσινή έκθεση από το Ίδρυμα Πρόνοιας Ζώων και άλλες ΜΚΟ άγριας ζωής, το 2014 και το 2015, η Νορβηγία θανάτωσε περισσότερες φάλαινες από την Ιαπωνία και την Ισλανδία μαζί.

Η Νορβηγία και η Ισλανδία είναι οι μόνες χώρες που συνεχίζουν να κυνηγούν εμπορικά φάλαινες, παρά το μορατόριουμ της ΔΕΦ. Η Ιαπωνία διεξάγει επίσης αμφιλεγόμενες αποστολές φαλαινοθηρίας για λόγους έρευνας, αν και ο ερευνητικός χαρακτήρας τους έχει απορριφθεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και των σχετικών οργάνων.

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε παρόμοια κριτική πέρυσι, καθώς ο φαλαινοθηρικός της στόλος επέστρεψε με 333 νεκρές φάλαινες, συμπεριλαμβανομένων 230 θηλυκών. Και σε αυτή την περίπτωση, το 90% των ενήλικων θηλυκών φαλαινών ήταν έγκυοι.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις