Αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας: στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή σκάφους κατά τις επιχειρήσεις απορρύπανσης. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έσπευσε να προσφέρει σκάφος απορρύπανσης.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην κινητοποίηση άμεσης στήριξης προς την Ελλάδα μετά από αίτημα παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση περιστατικού πετρελαϊκής ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά. Η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή σκάφους κατά τις επιχειρήσεις απορρύπανσης. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έσπευσε να προσφέρει σκάφος απορρύπανσης.

«Το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίθηκε ταχέως στο αίτημα της Ελλάδας και διαπιστώνω με ικανοποίηση άλλο ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Το σκάφος απορρύπανσης που προσέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει αρχίσει δραστηριότητες αντιμετώπισης στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθεί φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές καθημερινά και σε 24ωρη βάση, περιλαμβανομένων επειγόντων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, εξασφαλίζοντας παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς των τελευταίων εξελίξεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα διαχειρίζεται δίκτυο σκαφών άμεσης ετοιμότητας για την καταπολέμηση των πετρελαιοκηλίδων, τα οποία βρίσκονται σε όλες τις περιφερειακές θάλασσες της Ευρώπης.