Καθώς το Covid-19 σφίγγει περισσότερο τον κόσμο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάσωση ζωών πρέπει να παραμείνει η προτεραιότητα της άμεσης αντίδρασης. Είναι συλλογική μας ευθύνη να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού και να βοηθήσουμε όλους εκείνους που έχουν πληγεί.
Ωστόσο, ένας σκληρός αγώνας συνεχίζεται παράλληλα. Και, καθώς λαμβάνονται τεράστιες αποφάσεις, οι συνέπειες για την κοινωνία θα μπορούσαν να είναι τεράστιες.
Ήδη, λίγες φωνές στην πολιτική και τη βιομηχανία, ιδίως ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babiš, και μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πηδούν σε αυτό που βλέπουν σε μια ευκαιρία να υποστηρίξουν ότι οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του Ευρωπαίου. Η Ένωση –ιδίως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία– πρέπει να τεθεί σε παύση, ακόμη και να επιστραφεί. Ο ισχυρισμός τους είναι ότι απλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση του κλίματος, την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, τη λειψυδρία και την καταστροφή των οικοσυστημάτων αυτήν τη στιγμή.
Η έρευνα δείχνει ότι η εμφάνιση νέων ανθρώπινων ασθενειών συνδέεται στενά με την απώλεια και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και των οικοτόπων, η οποία με τη σειρά της καθοδηγείται από την αλλαγή του κλίματος, την εξόρυξη πόρων, την επέκταση αστικών και γεωργικών προϊόντων και τη ρύπανση - όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ο Inger Andersen, διευθυντής του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε πρόσφατα σε παρόμοια συμπεράσματα.
Είναι ζωτικής σημασίας να βγούμε από την κρίση Covid-19 ακόμη πιο αφοσιωμένοι στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από ό, τι στο παρελθόν. Καθώς το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κοινή επιστολή με άλλες σημαντικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ και σε ένα νέο έγγραφο θέσης, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει και να ενισχύσει πράγματι την πορεία προς μια ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία.
Ένα θέμα συγκεκριμένα που βρίσκεται στην καρδιά του περιβάλλοντος είναι τα συστήματα διατροφής μας. Όταν πρόκειται για την προέλευση της επιδημίας και τις ευρύτερες συνέπειές της για την κοινωνία, το φαγητό αποτελεί κεντρικό μέρος της εξίσωσης. Η γεωργική δραστηριότητα είναι βασικός παράγοντας αλλαγής της χρήσης γης, εξαντλώντας τα οικοσυστήματα και η επέκτασή της είναι μία από τις κύριες αιτίες της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, η γεωργία (μαζί με τη δασοκομία) αντιπροσωπεύει το 23% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού υπογραμμίζει γιατί η ΕΕ πρέπει να κάνει τη μετάβαση σε «αγροοικολογικά» συστήματα τροφίμων, τα οποία βασίζονται σε μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού. Η αγροοικολογία είναι ένα ουσιαστικά διαφορετικό παράδειγμα από τον τρόπο παραγωγής των περισσότερων τροφίμων στην ΕΕ. Είναι μια προσέγγιση που βασίζεται και μεγιστοποιεί τις οικολογικές διαδικασίες για την υποστήριξη συστημάτων παραγωγής. Είναι ένας τρόπος ολιστικής σκέψης για την αγρονομία, την οικολογία και τη βιολογία - να παράγουμε τρόφιμα σε αρμονία με τη φύση και όχι εναντίον της.
Δυστυχώς, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία διαμορφώνει τον γεωργικό μας τομέα μέσω επιδοτήσεων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, χρηματοδοτεί την επιβλαβή εντατική γεωργία, αντί να προσφέρει την απαραίτητη κοινωνική και γνώση καινοτομία για να εξασφαλίσει ότι τα καλά τρόφιμα καλλιεργούνται σε καλές εκμεταλλεύσεις. Η ΚΑΠ μεταρρυθμίζεται, ωστόσο, και το EEB είναι μεταξύ πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που πιέζουν για ριζικές αλλαγές.
Η επερχόμενη στρατηγική Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι μια άλλη ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η ΕΕ για να ξεκινήσει η μετάβαση στην αγροοικολογία. Η ενσωμάτωση της αγροοικολογικής παραγωγής τροφίμων και η ανοικοδόμηση βραχυπρόθεσμων και δίκαιων αλυσίδων εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συστημάτων τροφίμων μας, διασφαλίζοντας παράλληλα έναν ασφαλή και υγιή εφοδιασμό για τους πολίτες μας και αξιοπρεπή διαβίωση για τους αγρότες μας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις