Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει «το μεγαλύτερο πράσινο επενδυτικό σχέδιο που έχει δει ποτέ ο κόσμος», γράφουν οι ΜΚΟ.
Μια ένωση δέκα μεγάλων ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανισμών άσκησε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη (14 Μαΐου) για να παρουσιάσει «το μεγαλύτερο πράσινο επενδυτικό σχέδιο που έχει δει ποτέ ο κόσμος», λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει για τη θέση του σε αυτό το θέμα.
Η έκκληση έρχεται πριν από το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της ΕΕ που καθορίζει τι απαιτεί η συνέλευση της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο ανοικοδόμησης της Επιτροπής. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη (20 Μαΐου) μαζί με έναν νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Η απάντησή μας σε αυτήν την κρίση θα καθορίσει εάν θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την απώλεια της φύσης και την εκτεταμένη ρύπανση», γράφουν οι υπογράφοντες, όπως το BirdLife Europe, το WWF, το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, η Greenpeace και οι Φίλοι του Η Γη, που αντιπροσωπεύει 100 άλλες ΜΚΟ.
Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει «το μεγαλύτερο πράσινο επενδυτικό σχέδιο που έχει δει ποτέ ο κόσμος», γράφουν οι ΜΚΟ.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες είχαν ήδη εκφράσει τα αιτήματά τους με δύο προηγούμενες ανοικτές επιστολές προς την Επιτροπή. Ζητούν να ευθυγραμμιστούν αυστηρά όλα τα πακέτα οικονομικών κινήτρων με την Πράσινη Συμφωνία και τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση κατοικιών, την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμων μεταφορών και την αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων. Οι εταιρείες και οι βιομηχανίες ορυκτών, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας, τα χημικά, τα αυτοκίνητα και οι αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να αποκλείονται από τη λήψη χρηματοδότησης από την ΕΕ, λένε.
Επιπλέον, ο επικείμενος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα διαθέσει το 50% των κονδυλίων του για την προστασία του περιβάλλοντος - από 20% στον τρέχοντα προϋπολογισμό, γράφουν οι ΜΚΟ. Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρέπει να προσανατολίσει τα πιστωτικά της όρια στην Πράσινη Συμφωνία και να σταματήσει να προωθεί τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζουν. Η τράπεζα της ΕΕ αποφάσισε ήδη τον Νοέμβριο να καταργήσει την οικονομική υποστήριξη για τα ορυκτά καύσιμα από το 2021.
Οι ΜΚΟ αναφέρονται επίσης στην προγραμματισμένη ταξινόμηση της ΕΕ, ένα ενιαίο πρότυπο για πράσινα χρηματοοικονομικά προϊόντα που πρόκειται να εισαχθεί για μεγάλες εταιρείες από το επόμενο έτος. Οι κρατικές ενισχύσεις οποιουδήποτε είδους πρέπει να βασίζονται σε αυτό το πλαίσιο και να συνδέονται με αυστηρούς όρους, τους οποίους πρέπει να παρακολουθεί η ΕΕ, λένε οι πράσινες ΜΚΟ.
Η Ολλανδία είχε ήδη εκφράσει τον Απρίλιο παρόμοιες απαιτήσεις σχετικά με την ταξινόμηση της ΕΕ, η οποία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ενημερωμένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θα θέσουν πράσινους όρους ή όχι. Μόνο η Αυστρία και η Γαλλία σχεδιάζουν να συνδέσουν τη διάσωση αεροπορικών εταιρειών με πράσινες συνθήκες. Η Γερμανία έχει απομακρυνθεί μέχρι τώρα από αυτό.
Η έκκληση του Green 10 είναι μια απάντηση σε πολλές παρόμοιες δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι υπουργοί 19 κρατών μελών έχουν επίσης στραφεί στην ΕΕ με παρόμοιο αίτημα και ζήτησαν, αν και μάλλον αόριστα, ένα «πράσινο» σχέδιο ανοικοδόμησης.
Στη σημερινή ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο της ΕΕ διατυπώνει τις προσδοκίες του για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ. Στην πρώτη συζήτηση την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων αξίας 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε στο Κοινοβούλιο ότι ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν περισσότερα χρέη, επειδή ήταν «το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε» για το μέλλον των παιδιών μας. Είπε ότι ήθελε να «αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να μειώσει την επιβάρυνση για το κλίμα και όχι να την προσθέσει».