ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Υπό αρακολούθηση η λίμνη Ισμαρίδα με την τριμερή συνεργασία Δημοκρίτειου Αριστοτέλειου του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας Καβάλας, το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση ειδικών επιστημόνων για το φαινόμενων των μαζικών θανάτων ψαριών στη λίμνη Ισμαρίδα στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη.
Όπως διαπίστωσαν, υπάρχει σαφής βελτίωση από τη μαζική θανή 10 ως 18 τόνων ψαριών αλλά χρειάζεται άμεσα να αντικατασταθεί ο υπάρχων φραγμός με νέες σύγχρονες υποδομές διότι το αλμυρό νερό δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στη λίμνη. Πέρα από την ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή οι ψαράδες υπέστησαν τεράστια καταστροφή στο εισόδημα τους.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας στην έδρα του,στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, στο Πόρτο Λάγος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔ Δρ. Μάνος Κουτράκης (τακτικός ερευνητής ΙΝΑΛΕ), ο Αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Συλαίος (Επιστημονική Επιτροπή ΦΔ ΕΠ ΑΜΑΘ, ΔΠΘ-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), ο Επικ. Καθ. κ. ΓιώργοςΓκαϊτατζής (Επιστημονική Επιτροπή ΦΔ ΕΠ ΑΜΑΘ, ΔΠΘ, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης), η καθηγήτρια Ιφιγένεια Κάγκαλου (ΔΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), η Δρ. Ματίνα Κατσιάπη (ΑΠΘ, Τμήμα Βιολογίας), η καΒάσω Τσιαούση (ΕΚΒΥ), η Ευαγγελία Χαραλάμπους (ΕΚΒΥ) και ο Γιώργος Εμφιετζής (ΙΝΑΛΕ).
Στην συνάντηση κάθε ειδικός επιστήμονας παρουσίασε και ανέλυσε τα στοιχεία που γνώριζε για το συμβάν αλλά και στοιχεία που διέθετε για το οικοσύστημα της λίμνης Ισμαρίδας στο πλαίσιο του εξειδικευμένου αντικειμένου του και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση μεταξύ τους για τις συντονισμένες συνολικές και στοχευμένεςενέργειες και έρευνες, που πρέπει να διεξαχθούν από κοινού, στα πλαίσια στενής συνεργασίας μεταξύ τους, τόσο για την εκτίμηση των αιτιών που οδήγησαν στο συμβάν, όσο και για την παρακολούθηση του οικοσυστήματος της λίμνης Ισμαρίδας.
Άμεσος στόχος των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν είναι η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δεδομένων και στοιχείων σε διεπιστημονικό επίπεδο που αφορούν τις πολυεπίπεδες λειτουργίες του σύνθετου οικοσυστήματος της λίμνης Ισμαρίδας, με στόχο την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων – στόχων διαχείρισης του, ώστε άμεσα να αποφευχθούνπαρόμοια περιστατικά στο μέλλον, αλλά και έμμεσανα προστατευθεί και να διαφυλαχτεί η ευαίσθητη αυτή περιοχή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μετά το τέλος της συνάντησης όλοι οι επιστήμονες επισκέφθηκαν τη λίμνη Ισμαρίδα όπου είδαν από κοντά την κατάσταση που επικρατούσε στη λίμνη και συζήτησαν με τον Ταμία του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Μαρωνείας Ευστράτιο Μαλκόπουλο για την αλιευτική διαχείριση της λίμνης.