Δείτε τι λύσεις προτείνει η ΕΕ για τη μείωση αυτών των εκπομπών.
H ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά μας. H παραγωγή της όμως αποτελεί σημαντική πηγή βλαβερών εκπομπών. Δείτε τι λύσεις προτείνει η ΕΕ για τη μείωση αυτών των εκπομπών.
Η παραγωγή ενέργειας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τα τρία τέταρτα των εκπομπών. Η παραγωγή ενέργειας είναι απαραίτητη για πληθώρα καθημερινών παροχών και δραστηριοτήτων όπως η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και οι μεταφορές. Για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν δραστικά στον τομέα της ενέργειας.
Το τελευταίο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σε φυσικό αέριο (90%) και πετρέλαιο (97%), γεγονός που την καθιστά ευάλωτη στις όποιες αναταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών. Η καλύτερη διασύνδεση των δικτύων ενέργειας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών θα βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.
Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τι κάνει η ΕΕ για να διασφαλίσει τη μείωση των εκπομπών που προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα και τον ασφαλή εφοδιασμό της.
Καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ
Η διασύνδεση των ενεργειακών υποδομών μεταξύ των κρατών μελών μπορεί να εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να μετριάσει τις πιθανές διαταραχές εφοδιασμού.
Αυτό το διάστημα η ΕΕ επανεξετάζει τους κανόνες χρηματοδότησης των διασυνοριακών έργων ενεργειακών υποδομών ώστε να εκπληρώσει τους κλιματικούς της στόχους. Ο κατάλογος των βασικών έργων υποδομής αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια. Τα έργα αυτά μπορούν να επωφεληθούν από απλουστευμένη διαδικασία αδειοδότησης και το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τα μέλη της επιτροπής ενέργειας του Κοινοβουλίου καλούν την ΕΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου και να κατευθύνει τη χρηματοδότηση σε υποδομές παραγωγής υδρογόνου και σε έργα συγκέντρωσης και αποθήκευσης άνθρακα. Το Κοινοβούλιο πρόκειται να διαπραγματευθεί τους κανόνες με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ανανεώσιμο υδρογόνο
Το υδρογόνο όταν χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην απανθρακοποίηση τομέων που δυσκολεύονται να απαλλαγούν από τις εκπομπές CO2. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει το 20-50% της ενεργειακής ζήτησης στον τομέα των μεταφορών και το 5-20% στον βιομηχανικό τομέα. Για να είναι όμως βιώσιμο, το υδρογόνο πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη τονίσει τη σημασία της ξεκάθαρης διάκρισης μεταξύ ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών καθώς και της σταδιακής κατάργησης του υδρογόνου που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.
Υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Προς το παρόν, η αιολική ενέργεια αποτελεί τη μόνη υπεράκτια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται σε εμπορικό επίπεδο. Η ΕΕ όμως εξετάζει και άλλες πηγές όπως είναι η κυματική και η παλιρροϊκή ενέργεια, οι πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και η μετατροπή φυκιών σε βιοκαύσιμα.
Η Επιτροπή έχει προτείνει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές. Για παράδειγμα, η αιολική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί από τα 12GW που είναι σήμερα στα 300GW μέχρι το 2050. Το Κοινοβούλιο θα εκφράσει τη θέση του εντός της νομοθετικής αυτής περιόδου.
Πιο φιλόδοξοι στόχοι
Η αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης είναι απαραίτητες για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα. Στα πλαίσια της νομοθεσίας της για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση των στόχων τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (32% μέχρι το 2030) όσο και για την ενεργειακή απόδοση (32,5% μέχρι το 2030).