Τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα ελληνικά δάση

Καταπατήσεις, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, παράνομη βόσκηση, παράνομη διακίνηση δασικών προϊόντων είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα ελληνικά δάση, ιδίως όσα βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό ή σε περιοχές απείρου κάλλους.
Το θέμα της λαθροϋλοτομίας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους δασάρχες, όπως έλεγαν στο Agrocapital, αφού ακόμη κι "αν πιαστούν με τη γίδα στην πλάτη" οι παραβάτες από τα δασαρχεία σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος τους κι αφήνονται ελεύθεροι να ξαναπαρανομήσουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης παρουσίασε σήμερα το πρωί τη βασική φιλοσοφία που επιχειρεί ν΄ακολουθήσει το υπουργείο ώστε να μην παρατηρείται κάθε φθινόπωρο στη χώρα μας το φαινόμενο των ατέλειωτων καμένων εκτάσεων ενώ κι οι ίδιοι επιστήμονες ζήτησαν να υπάρξει πιο ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων
(κορμοδέματα κ.ά.). Ειδικότερα ο κ.Καλαφάτης υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες για:
             * Καλύτερο συντονισμό και διαχείριση δυνάμεων
             * Αξιοποίηση πόρων κι απλοποίηση διαδικασιών για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των ΟΤΑ και των φορέων τους για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων.
             * Ολοήμερες βάρδιες για τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες και εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις.
             * Νομοθετικές παρεμβάσεις με αύξηση των ποινών για τη λαθροϋλοτομία που λόγω κρίσης παρουσίασε έξαρση.
             * Απλοποίηση της διαδικασίας κατάσχεσης των παράνομα υλοτομούμενων δασικών προϊόντων και των μέσων διακίνησής τους.
             * Χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» ειδικού προγράμματος καταπολέμησης της λαθροϋλοτομίας, το οποίο εκτελείται από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.
            Σε ότι αφορά στη συνολική, για την δασοπροστασία, χρηματοδότηση για το 2013 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει ενεργοποιηθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Όπως είπε "τρέχουν":
            * Για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος 54 έργα συνολικού προϋπολογισμού 49.171.510,26€.
            * Έργα αναδασώσεων σε καμένα δάση και δασικές εκτάσεις και μόνιμες αντιπλημμυρικές υποδομές σε όλη την χώρα, με σαφή κριτήρια και προτεραιότητες.
            * Για την αντιπυρική προστασία από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40.000.000€.
            Στην πυροπροστασία, προστίθενται:
            * 2.503.800 € από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου (Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, παρόδιοι καθαρισμοί δασικής βλάστησης μέσω δημοπρασιών, συντήρηση υδατοδεξαμενών, πυροφυλακίων κλπ).
            * 1.300.000 € από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων

            Επίσης από τον τακτικό προϋπολογισμό, όπως είπε, διατέθηκαν:
            * 3.950.000 € για τη συγκρότηση συνεργείων επιφυλακής στις αρμόδιες υπηρεσίες.
            * Και 3.500.000 € για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για έργα πρόληψης (246 ατόμων), όπως επίσης και εξειδικευμένων επιστημόνων για την υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών.
            Πάντως, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση δασών, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα στο ΕΒΕΑ, δια στόματος του διευθυντή Γεωργίας της Διεύθυνσης Γεωργίας της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής, Τάσου Χανιώτη, όσοι ασχολούνται με τη δασοκομία (π.χ. ρητινοπαραγωγοί, καστανοπαραγωγοί) δηλαδή παίρνουν εισόδημα από την εκμετάλλευση δασών, σε περίπτωση που υπάρξει ζήτημα με τους κτηνοτρόφους, εφόσον έχουν επιλέξει την ίδια έκταση ως βοσκοτόπι, η
ελληνική πλευρά θα κληθεί να επιλέξει ποιός θα πάρει την ενίσχυση για το ίδιο δάσος, γιατί μόνο ένας θα την πάρει π.χ. ο κτηνοτρόφος ή ο ρητινοπαραγωγός.