Greenpeace:μισο‘Εξοικονομώ κατ΄οίκων’ θυσιάζεται κάθε χρόνο στο… πετρέλαιο

Την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κυβέρνηση επιδοτεί τις εισαγωγές πετρελαίου αγνοώντας πραγματικές και μόνιμες λύσεις
Σε ένα από τα πιο αναποτελεσματικά οικονομικά μέτρα, αυτό της επιδότησης της κατανάλωσης εισαγόμενων καυσίμων (το γνωστό επίδομα θέρμανσης) αναλώνεται και φέτος η κυβέρνηση, αντί να αναλαμβάνει ουσιαστική δράση για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.[1] Μοιραία το πρόβλημα διαιωνίζεται, η ενεργειακή φτώχεια και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί οξύνονται, οι ευκαιρίες για εγχώριες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας χάνονται, ενώ η ελληνική οικονομία αιμορραγεί σε συνάλλαγμα από εισαγωγές πετρελαίου.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με προτεραιότητα στα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, θα μπορούσε σε λίγα χρόνια να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια.[2] Ωστόσο, η κυβέρνηση προτιμά να δαπανά κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 300 εκ. € σε επιδοτήσεις πετρελαίου[3], (περίπου τα μισά συνολικά κονδύλια του ‘Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον’), χρήματα που ως επί το πλείστον χάνονται στο εξωτερικό αντί να γίνονται εγχώριες επενδύσεις με προστιθέμενη κοινωνική αξία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2012-2014, περισσότερα κονδύλια διατέθηκαν για επιδοτήσεις πετρελαίου, παρά για δράσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα.
 
«Τα τελευταία χρόνια, για κάθε 1 ευρώ που επενδύει η κυβέρνηση στη λύση, σπαταλά τουλάχιστον 1,2 στο πρόβλημα. Έτσι δεν αλλάζει τίποτα. Πολλοί δικαιούχοι μάλιστα εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν το πετρέλαιό τους ακόμα και με το επίδομα θέρμανσης», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Κι όμως, η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας θα μπορούσε να εξαλειφθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Αρκεί η κυβέρνηση να δει το πρόβλημα ως ευκαιρία. Ευκαιρία για κοινωνική πολίτικη και πραγματική ανάπτυξη».
Η οριστική εξάλειψη του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας απαιτεί ένα άνευ προηγουμένου μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και όχι άλλα ημίμετρα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τάκης Γρηγορίου, 210-3806374-5, 6984-617027


 


 





 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις