Στον αέρα η κατασκευή μονάδας λιγνίτη-5 στην Πτολεμαΐδα

ΚΟΖΑΝΗ. Δεν συμμετέχει τελικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην χρηματοδότησή της κατασκευής της μονάδας λιγνίτη-5 στην Πτολεμαΐδα, όπως υποστηρίζει  η οικολογική οργάνωση, Greenpeace, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το έργο.
Σύμφωνα με ρητή δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν συμμετέχει στην κατασκευή της νέας μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.
Η εξέλιξη, λέει η οργάνωση, ήταν αναμενόμενη, έπειτα από την αναθεώρηση των κριτηρίων δανειοδότησης της ΕΤΕπ, βάσει των οποίων θεσπίστηκε ένα ελάχιστο όριο εκπομπών CO2 (550 g CO2/kWh) άνθρακα,  για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Όπως φαίνεται, τονίζει η Greenpeace, ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην κάλυψη του 18% του κόστους κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5 από την ΕΤΕπ , καθώς με εκπομπές της τάξης των 1050 g/KWh είναι προφανές ότι η νέα μονάδα απέχει μακράν από την κάλυψη των νέων κριτηρίων.

Τα παλιά μοντέλα ενέργειας αργοπεθαίνουν


«Το μοντέλο λιγνίτη και άνθρακα αργοπεθαίνει, κατά την οικολογική οργάνωση, οδηγώντας στην απαξίωση τις νέες και τις υπάρχουσες ανθρακικές μονάδες», σημειώνει.
Επισημαίνει, δε, πως η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ μόλις τον περασμένο μήνα πρότεινε τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων ορίων εκπομπών (500 g CO2/kWh) για νέες μονάδες. Για τους ίδιους λόγους αποφάσισαν πρόσφατα να σταματήσουν τη χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα και λιγνίτη η Παγκόσμια Τράπεζα και η αμερικάνικη κρατική Τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών.
Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στη Γερμανία (RWE) αναγνώρισε επίσημα την ανάγκη μετάβασης σε νέο επιχειρησιακό μοντέλο, τονίζει η Greenpeace ενώ και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβός, δήλωσε πως η συνεχής πτώση του κόστους των ΑΠΕ τις καθιστά πλέον ευθέως ανταγωνιστικές με τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας.
Το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace υποστηρίζουν σθεναρά εδώ και χρόνια  πως οι  επενδύσεις σε λιγνίτη παραμένουν επικίνδυνες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, τους φυσικούς της πόρους και την ανθρώπινη υγεία. Και τονίζουν ότι η «ΔΕΗ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να πάψει να εμπαίζει την κοινωνία και να στραφεί άμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις, όπως η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».