Αμαζόνιος: Μια όαση που κινδυνεύει

Πάνω από δέκα χρόνια  σε μια συστηματική τοπική έρευνα 100 επιστήμονες από 88 ιδρύματα και με ενδελεχές ξεσκόνισμα της βιβλιογραφίας  ψάχνουν να βρουν τα είδη  που ευδοκιμούν στον Αμαζόνιο, που παρά τις κακοποιήσεις που έχει υποστεί, παραμένει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Κένεθ Φίλεϊ ενός από τους καθηγητές του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών που συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα κι είναι από τους συγγραφείς της μελέτης για τον Αμαζόνιο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science εκτιμάται ότι στην περιοχή υπάρχουν περίπου 390 δισεκατομμύρια μεμονωμένα δέντρα περίπου 16.000 ειδών.

Η λεκάνη βρίσκεται σε μέρη της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ισημερινού, της Γουιάνα, του Περού και της Βενεζουέλας και το δάσος βρίσκεται σε 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια.

Οι επιστήμονες αναζητούν πιο είναι το κυρίαρχο είδος ώστε να ξέρουν ποια θα είναι η αντίδραση των δέντρων, σε επερχόμενη κλιματική αλλαγή και  αποψίλωση. Τα κυριότερα είδη είναι καρυδιές, καουτσούκ, acai berry κ.ά.

Τα υποτροπικά δάση έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μεταβολής δασών, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της εντατικής δασοπονίας και των πυρκαγιών.