Greenpeace: Απ' το ολότελα αντέχουμε και την Παναγιώταινα

Πώς θα εφαρμοστούν στη χώρα μας οι τωρινές απαγορεύσεις της Ε.Ε. για επιβλαβή νεονικοτονοειδή εντομοκτόνα; Θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για την απόσυρση των τυχόν αποθεμάτων; Υπάρχει περίπτωση η χώρα μας, να ζητήσει εξαιρέσεις για τη χρήση αυτών των ουσιών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο (παρέκκλιση άδειας 120 ημερών);  Αν ναι,κινδυνεύουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται η ανανέωση των παρεκκλίσεων;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, που θέτει η οικολογική οργάνωση Greenpeace, με αφορμή τη μερική απαγόρευση τριών επιβλαβών για τις μέλισσες νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από 1ης  Δεκεμβρίου, άρα και στη χώρα μας. Όμως, επισημαίνει η Greenpeace, η μερική απαγόρευση ισοδυναμεί με μερική μόνο προστασία των μελισσών και της διατροφής μας.
 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η οργάνωση, «ο εκτελεστικόςκανονισμός  (ΕΕ) αριθ. 485/2013 της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής απαγορεύει τη χρήση των thiamethoxam(της Syngenta), imidacloprid και clothianidin(της Bayer) στις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες. Περιλαμβάνει όμως και μια σειρά από εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η απαγόρευση δεν ισχύει για χρήσεις σε κλειστά συστήματα, όπως τα θερμοκήπια, ούτε στις καλλιέργειες, οι οποίες θεωρούνται μη ελκυστικές για τις μέλισσες. Το κείμενο του Κανονισμού ορίζει ότι εντός δύο χρόνων, από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε επανεξέταση των νέων επιστημονικών στοιχείων αναφορικά με τα φυτοφάρμακα. Στη συνέχεια, θα αποφασίσει κατά πόσον είναι απαραίτητο να άρει την απαγόρευση, να την παρατείνει ή να την μονιμοποιήσει».

Η Greenpeace «καλωσορίζει τη μερική και προσωρινή απαγόρευση αυτών των τριών τοξικών φυτοφαρμάκων ως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Ωστόσο - όπως λέει -  το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης σημαίνει ότι υπάρχουν αδυναμίες και κενά που εμποδίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: την προστασία των ευρωπαϊκών μελισσών και της υπηρεσίας που προσφέρουν στην παραγωγή τροφίμων και το φυσικό περιβάλλον. Επιβάλλεται λοιπόν η λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να
διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη προστασία των μελισσών, των άλλων αγρίων επικονιαστών και κατά συνέπεια, της διατροφής μας».