Aιολικά πάρκα σκοτώνουν ακούσια προστατευόμενα είδη αετών



Τη χρονική επέκταση για 30 χρόνια των αδειών που επιτρέπουν στα αιολικά πάρκα και άλλες δραστηριότητες να σκοτώνουν ακούσια προστατευόμενα είδη αετών αποφάσισε η διακυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το νόμο Περί Προστασίας του Φαλακρού Αετού και του Χρυσαετού, επιτρέπεται σε αιολικές και άλλες εγκαταστάσεις να παρασύρουν, να σκοτώσουν ή να διαταράξουν τις συνθήκες διαβίωσης φαλακρών αετών και χρυσαετών στο βαθμό που δεν απειλείται η επιβίωσή τους.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2009 με περίοδο ισχύος πέντε έτη και πλέον επεκτείνεται για ακόμα τρίαντα.



Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο νόμος θα συμβάλλει στην προστασία των αετών που σκοτώνονται όταν συγκρούονται με ανεμογεννήτριες και άλλες υποδομές και θα επιτρέψει την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και άλλων έργων που σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν επί δεκαετίες.

Η αλλαγή που προωθείται θα παράσχει ουσιαστικά νομική προστασία για την επέκταση της λειτουργίας αιολικών πάρκων που θα λάβουν τις άδειες και θα εφαρμόσουν “σύγχρονες πρακτικές περιβαλλοντικής προστασίας” για να αποφύγουν τη θανάτωση φαλακρών αετών, του πτηνού-συμβόλου των ΗΠΑ, αλλά και των χρυσαετών.

Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας θα υποχρεώνονται να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που ξεπεράσουν το ποσοστό απωλειών που καθορίζουν οι άδειες ή νέα στοιχεία δείξουν ότι επηρεάζεται ο πληθυσμός των αετών.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για “λευκή επιταγή” προς τις εταιρείες αιολικής ενέργειας και για “νόμο που θανατώνει το σύμβολο της Αμερικής, το φαλακρό αετό”.

Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA) υποστηρίζει ότι ο νόμος θα συμβάλλει στην προστασία περισσότερων και όχι λιγότερων αετών και επισημαίνει ότι οι άδειες αφορούν και σε άλλους κλάδους όπως η εξόρυξη και έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εξόρυξη, οι στρατιωτικές βάσεις, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα ενέργειας και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες πτηνά, όχι μόνο αετοί, εκτιμάται ότι πεθαίνουν από τη σύγκρουσή τους με γιγάντιες ανεμογεννήτριες, καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες υποδομές στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το ακριβές μέγεθος των απωλειών δεν είναι γνωστό καθώς οι διαχειριστές των αιολικών πάρκων δεν υποχρεούνται από το νόμο να αναφέρουν τους θανάτους αετών. Η Αμερικανική Υπηρεσία Αλιευμάτων και Άγριας ζωής κάνει λόγο για απώλεια 85 φαλακρών αετών και χρυσαετών από ανεμογεννήτριες από το 1997.

“Συγκρίνετε αυτό το επίσημο νούμερο με τους 50 ως 70 αετούς που έχει αποδειχτεί ότι χάνονται κάθε χρόνο μόνο στην αιολική μονάδα του Άλταμοντ Πας στην Καλιφόρνια” αναφέρει ο Νταγκ Μπελ., διευθυντής προγράμματος άγριας ζωής στο East Bay Regional Park District.

Πηγή: econews.gr