Θα κλείσουν 70 παράνομες χωματερές εως το τέλος του 2014



Το κλείσιμο των 70 παράνομων χωματερών, οι οποίες παραμένουν ακόμη ανοιχτές, έως το τέλος του 2014, καθώς και την αποκατάσταση έως το τέλος του 2015, άλλων 326 οι οποίες δεν λειτουργούν πια, προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν φαίνεται να γλιτώνει το πρόστιμο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί έως το 2008. Κι αυτό διότι, μοιάζει να είναι αδύνατο το σφράγισμα 70 χωματερών μέσα στο 2014, όταν το τελευταίο τρίμηνο οι δήμοι κατάφεραν να κλείσουν μόνον οκτώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο την επιβολή προστίμων στη χώρα μας τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης έως το 2020, προκρίνεται η ενεργειακή αξιοποίηση όσων αποβλήτων δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ή να ανακυκλωθούν.

Στους στόχους του νέου σχεδίου περιλαμβάνεται η σταθεροποίηση της παραγωγής αποβλήτων στα επίπεδα του 2011, με φθίνουσα τάση, και η ολοκλήρωση του αναγκαίου δικτύου σε υποδομές διαχείρισης αποβλήτων έως το 2020. Ειδικότερα, προβλέπεται:

- Σταδιακή εξάλειψη της παράνομης διακίνησης αποβλήτων εντός της χώρας έως το 2020.

- Αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων έως το 2015, με γνώμονα το νέο ΕΣΔΑ.

- Εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών αποβλήτων έως το 2015 και λοιπών αποβλήτων (βιομηχανικών κλπ.) έως το 2018.

- Αποκατάσταση των κυριότερων βιομηχανικά ρυπασμένων χώρων διάθεσης αποβλήτων έως το 2020.

- Κάλυψη του συνόλου της χώρας με υποδομές υγειονομικά ασφαλούς διάθεσης έως το 2020.

Επίσης, προτείνεται μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή στο 35% από τα επίπεδα παραγωγής του 1997.

Στόχος, σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ είναι η καθιέρωση, ως το 2015 της χωριστής συλλογής οικιακών αποβλήτων, τουλάχιστον για χαρτί, μέταλλα, πλαστικό και γυαλί, αλλά, όπως αναφέρεται στο κείμενο, μόνο όπου είναι τεχνικοοικονομικά εφικτό.

Εως το 2020, προτείνεται ακόμη η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση κατά 50% (κατά βάρος) σε χαρτί, μέταλλα, πλαστικό και γυαλί. Σήμερα, ανακυκλώνεται περίπου το 15% των αστικών αποβλήτων.

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει υποχρεωτική χωριστή συλλογή για τρεις τουλάχιστον κατηγορίες υλικών σε πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς προαστιακού σιδηροδρόμου και σταθμούς ΚΤΕΛ.

Στους στόχους περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων που περιέχουν αμίαντο, εντός της χώρας έως το 2020, καθώς και η επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών κατεδαφίσεων κατά 50% έως το 2015 και κατά 70% έως το 2020.

Όσον αφορά την καταβολή του ειδικού τέλους για υγειονομική ταφή (προβλέπεται να εφαρμοστεί το 2014 με τιμή 35 ευρώ ανά τόνο και αύξηση κατά 5 ευρώ ανά έτος έως την τιμή των 60 ευρώ ανά τόνο) το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται σχετική ΚΥΑ. Το τέλος θα καταβάλλει κάθε Δήμος στο Πράσινο Ταμείο.

Τη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων, ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμα και τα Σχέδια Διαχείρισης ανά είδος αποβλήτου.

tovima.gr