Σε ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση κόστους για το Μουσείο Τσιτσάνη και το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων προχωρά ο Δήμος Τρικκαίων. Με δύο αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων (την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022) ενέκρινε τις σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Μουσείου και τη συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Οι αποφάσεις μάλιστα, ελήφθησαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030. Σε συνδυασμό με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων και τις επικείμενες στο 5ο Γυμνάσιο - Λύκειο, στο ΓΕΛ Βαλτινού, στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο, αλλά και τη σχετική πρόταση για το κτήριο της τέως Νομαρχίας, ο Δήμος Τρικκαίων επενδύει σε έργα που ενισχύουν την προσπάθεια για μείωση των αερίων ρύπων.
Το «πράσινο» Μουσείο Τσιτσάνη
Στο Μουσείο Τσιτσάνη ουσιαστικά προωθούνται η ενεργειακή αυτονομία και πρόσθετες δράσεις, που θα το καθιστούν «πράσινο».
Συγκεκριμένα, η ενεργειακή αυτονομία (δηλαδή η κάλυψη των αναγκών του σε ρεύμα) συνίσταται σεεγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο διοικητήριο και στο κεντρικό κτήριο. Το φωτοβολταϊκό αυτό σύστημα θα συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, μέσω του ειδικού προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού «Netmetering» του ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των ηλεκτρικών φορτίων του Μουσείου.
Ετσι, οι περίπου 205 κιλοβατώρες που καταναλώνει ημερησίως το Μουσείο (στα δύο κτίσματα), θα συμψηφίζονται με αυτές που θα παράγονται από το φωτοβολταϊκό σύστημα, οδηγώντας στην πολύ μεγάλη μείωση των ηλεκτρικών χρεώσεων και στην ενεργειακή του αυτονόμηση.
Παραλλήλως, η διοίκηση του Μουσείου προωθεί πλήθος δράσεων, όπως:
- ανακύκλωση και προγράμματα εκπαίδευσης των τρικαλινών μαθητών/τριών
- πρόγραμμα μείωσης των πλαστικών μπουκαλιών
- πρόγραμμα χρήσης αποκλειστικά ανακυκλωμένου χαρτιού για τις δράσεις του μουσείου.
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ερευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, Μιχάλης Λάππας, «προχωρούμε δυναμικά στη νέα εποχή, προκειμένου να καταστήσουμε το Μουσείου Τσιτσάνη, το πρώτο “πράσινο” μουσείο στη χώρα».
Το 2ο ΕΠΑΛ
Το τεράστιο κτηριακό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων (κατέστη Πρότυπο και είναι το νεότερο διδακτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Τρίκαλα) περνά σε νέα εποχή. Αυτή της ενεργειακής αυτονομίας, καθώς αναβαθμίζονται ενεργειακά τα ηλεκτρομηχανολογικά του συστήματα. Αυτό θα επιτευχθεί με ενέργειες, όπως:
- τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος
- αλλαγή σωμάτων θέρμανσης
- αλλαγή λεβήτων πετρελαίου σε φυσικού αερίου
- αντλίες θερμότητας
- αλλαγή λαμπτήρων
Η ενέργεια αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Τρικκαίων, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Παιδείας Εφη Λεβέντη, με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Μέσω προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος εκπονεί τις μελέτες και το Ιδρυμα αναλαμβάνει τη δημοπράτηση, επίβλεψη και υλοποίηση των έργων.