Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Πλαστικό ή οικολογικό;

Θέλουμε πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο ή πλαστικό; Αν πάρουμε πραγματικό κόβουμε δέντρα αλλά αν πάρουμε πλαστικό θα βιοδιασπαστεί;

Το δίλημμα των ημερών για οποιονδήποτε έχει την ελάχιστη οικολογική ευαισθησία και δεν είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί.

Ο τρίτος δρόμος βέβαια είναι υπαρκτός: Καθόλου δέντρο, στολίστε ένα καραβάκι ή το δέντρο της αυλής.
Είναι όμως τόσο απλό, το πράγμα, όταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι συνδεδεμένο με ευχάριστες αναμνήσεις, όταν τα παιδιά ζητούν άρον – άρον από τους γονείς χριστουγεννιάτικο δέντρο να στολίσουν η ή τσέπη δε συνάδει με τα θέλω μας;

Παρά την κρίση και φέτος η αγορά δεν τόλμησε να κατεβάσει τις τιμές αφού δέντρα αληθινά κόστιζαν από 60 ευρώ και από την άλλη  πλευρά οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι τα δέντρα δεν μεγαλώνουν κι αμέσως κι ότι χρειάζονται κι αυτοί να πάρουν εισόδημα. Συνήθως βέβαια τα δέντρα που διατίθενται στους δρόμους δεν είναι ελληνικής προέλευσης, όπως λένε οι γνωρίζοντες, προέρχονται κυρίως από τα Βαλκάνια.

 Όπως λένε οι επιστήμονες ένα ψεύτικο δέντρο είναι με βάση το πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι η λέξη βιοαποικοδόμηση δε συνδυάζεται μαζί του.

Οι οπαδοί του πραγματικού πράσινου δέντρου υποστηρίζουν ότι όσο πιο φυσικό τόσο πιο καλό. Αφενός για όσο χρόνο διαρκεί η ζωή του δέντρου απορροφά διοξείδιο του άνθρακα κι άλλων αέρια, αφετέρου τέτοιου τύπου εκμεταλλεύσεις με χριστουγεννιάτικα δέντρα προστατεύουν τα αποθέματα νερού και δημιουργούν καταφύγιο για την άγρια ζωή, δημιουργώντας ζώνες πρασίνου ενώ καλλιεργούνται συχνά σε εδάφη που δεν υποστηρίζουν άλλες καλλιέργειες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα υπάρχουν περίπου 21.000 αρχηγοί εκμεταλλεύσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, που απασχολούνται μόνιμα ή περιστασιακά με τον κλάδο, ενώ την ίδια στιγμή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πλαστικά δέντρα που έρχονται από την Κίνα κι, όπως λένε, ανάλογα με την ποιότητα, μακροπρόθεσμα μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια  υγεία, λόγω των υλικών κατασκευής τους.