Το πρόγραμμα για την πρόληψη της λαθροϋλοτομίας συνεχίζεται και το 2014

Τη συνέχιση της δράσης για την πρόληψη της λαθροϋλοτομίας για το 2014, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Σταύρος Καλαφάτης.

Το 2013 διατέθηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 1.490.000 ευρώ, παράλληλα με την εφαρμογή του ετήσιου Προγράμματος Δασοπροστασίας ενώ πραγματοποιήθηκε και σειρά δράσεων και ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων του Δημοσίου για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας, τις οποίες καθόρισε με ειδική εγκύκλιο ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ.
Τα πρώτα στοιχεία, όπως ειπώθηκε, από την εφαρμογή του προγράμματος κατά το έτος 2013 είναι ενθαρρυντικά και το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος.

«Η λαθροϋλοτομία αποτελεί έγκλημα ενάντια στη χώρα, στην εθνική οικονομία, στο περιβάλλον και στα παιδιά μας», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και τόνισε ότι «τα πρώτα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι καταφέραμε να περιορίσουμε το φαινόμενο και να αυξήσουμε τους ελέγχους, τις κατασχέσεις και τις ασκήσεις διώξεων. Η πολιτεία παραμένει σ’ εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο της χώρας και καλεί τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των ορεινών περιοχών για προμήθεια ξυλείας, διαθέτουμε από τα κατά τόπους δασαρχεία ποσότητες από οργανωμένη υλοτόμηση για τις ατομικές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα διαθέτουμε τα ξύλα που κατάσχονται σε ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας και σε δομές κοινωνικής πρόνοιας».
Τόνισε δε ότι προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση της διαδικασίας διάθεσης, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει γνώση των συγκεκριμένων αναγκών των συμπολιτών μας.

Καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.

Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό επιδιώκεται η περαιτέρω αστυνόμευση του δασικού πλούτου κυρίως της μη εργάσιμες ώρες και τις εξαιρέσιμες ημέρες (αργίες), κατά τις οποίες παρατηρούνται και οι περισσότερες παράνομες πράξεις.
Με την απόφαση καθορίζεται ότι οι δασικοί υπάλληλοι θα απασχολούνται σε περιπολίες ή στην έδρα τους (αναλόγως των καθηκόντων τους), τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Επίσης,  ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών για το σκοπό αυτό, τα ωράρια απασχόλησης και το συνολικό κόστος.
Το πρόγραμμα που υλοποιεί από σήμερα η Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1.500.000€ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου.

Το κόστος υλοποίησης των μέτρων αυτών είναι πολλάκις μικρότερο της βλάβης που προκαλείται από το έγκλημα της λαθροϋλοτομίας στα Δασικά Οικοσυστήματα της χώρας και στην Εθνική Οικονομία.

Μεταξύ των άλλων δράσεων που προβλέπονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (συγκεκριμένα προγράμματα οργανωμένων υλοτομιών, απαγορεύσεις κυκλοφορίες σε ευαίσθητες περιοχές, προγράμματα μείωσης της πυκνότητας βλάστησης κλπ).

Το ΥΠΕΚΑ, πάντως, υπενθύμισε ότι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν, άμεσα,  περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, στον τηλεφωνικό αριθμό 1591.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις