Χωρίς χείρα τοπικών κοινωνιών χωλαίνει κι ο τομέας της Ενέργειας

Ο περιφερειακός προγραμματισμός και η οργανωμένη διαβούλευση όλων των σχετικών περιφερειακών εταίρων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας σε θέματα ενέργειας, κατά την νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020 όπου θα δοθεί προτεραιότητα στην «Κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα», επισημαίνει το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε άρθρο, με αφορμή την ελληνική προεδρία, που δημοσιεύτηκε σε κοινοτικό δίκτυο αναφέρει ότι η συγχρηματοδότηση και λειτουργία Ενεργειακών Κέντρων και Γραφείων σε περιφερειακό Επίπεδο αποτελεί αποφασιστικό βήμα και παράγοντα επιτυχίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ενεργειακού Κέντρου Νίκο Ζωγραφάκη, η Περιφέρεια Κρήτης έχει συντάξει τις κατευθύνσεις του βιώσιμου ενεργειακού προγραμματισμού του νησιού, ενώ από τους 24 Δήμους , 11 από αυτούς έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και 5 έχουν υποβάλει Σχέδια Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί χωριστές συναντήσεις εργασίας με όλους του Δήμους του νησιού ενώ παρέχεται ενημέρωση και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα φέρουν επιπρόσθετους πόρους τη νέα προγραμματική περίοδο.

Επίσης, προγραμματίζονται κι άλλες συναντήσεις εργασίας με εμπλεκόμενους φορείς (Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια κ.λ.π.) για τη προετοιμασία υποβολής προτάσεων και διεκδίκησης επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων.

Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στο ενεργειακό τομέα εκφράζεται η ελπίδα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – θα αναγνωριστεί ως ένα από τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και της οικονομικής ύφεσης, με προώθηση της καινοτομίας, της δημιουργίας νέων δραστηριοτήτων και νέων θέσεων εργασίας.