Μεταφέρεις άνθρακα; Πλήρωνε…

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Μια δίκη για περιβαλλοντικό ζήτημα αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Αμερική, η οποία αν κερδηθεί θα υποχρεώσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας, να πληρώσει αδρά το τίμημα της μεταφοράς άνθρακα χωρίς περιβαλλοντική μέριμνα.

Το δικαστήριο των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Ουάσινγκτον άφησε ανοιχτό παραθυράκι για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να προσφύγουν κατά γνωστής εταιρίας-κολοσσού στο χώρο της ναυτιλίας ότι μολύνει το νερό, μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου που χρησιμοποιεί και των πλωτών δρόμων.  Μάλιστα μια παρόμοια υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης στη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Οικολογικές οργανώσεις, όπως το Σιέρα Κλαμπ, οι Προστάτες του Ήχου Πουζέ, οι Προστάτες του Ποταμού Κολούμπια  οι Προστάτες Ομιλητές του Ποταμού οι Υπερασπιστές των Φυσικών Πόρων κι οι Φίλοι του Φαραγγιού της Κολούμπια είχαν καταθέσει αγωγή στις 24 Ιουλίου 2013, επειδή διαπίστωσαν, όπως κατέθεσαν, ότι σημαντικές ποσότητες άνθρακα από την εταιρία BNSF είτε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές είτε στις πλωτές οδούς της Ουάσινγκτον μόλυναν το περιβάλλον.     

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν πως κάθε μέρα που περνά από τα τέσσερα ακάλυπτα τρένα που διέσχιζαν την περιοχή μεταφέροντας άνθρακα με καθημερινό μέσον  όρο 120 σιδηροδρομικά οχήματα, άφηναν στο διάβα τους λόγω της ασκέπαστης κορυφής συνολικά 500 κιλά σκόνη άνθρακα.  Το γεγονός μεταφράζεται σε καθημερινή χασούρα και για την εταιρία ύψους 240.000 δολαρίων, ώσπου τα τρένα να φτάσουν στον προορισμό τους!

Από την περιβαλλοντική οργάνωση Σιέρρα Κλαμπ τονίστηκε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα για νίκη απέναντι στην εκμετάλλευση της BNSF, που είναι υπεύθυνη για τη συνεχή  ρύπανση υδάτινων οδών μας». Εκπρόσωπος του Σιέρα Κλαμπ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η εταιρία να δηλητηριάζει με μόλυβδο, αρσενικό κι υδράργυρο, ψάρια, νερό και τις οικογένειες, που ζουν κοντά στους σταθμούς των τρένων».

Το κύριο στοιχείο που ώθησε την Αμερικανική Δικαιοσύνη ν΄ αφήσει παραθυράκι στις περιβαλλοντικές ομάδες για να προχωρήσει  η υπόθεση στο δικαστήριο αντί να τεθεί στο Αρχείο ήταν η παραβίαση του νόμου για καθαρό νερό από πλευράς της BNSF.

Κάθε παραβίαση του νόμου για καθαρό νερό φέρνει πρόστιμο 37.500 δολαρίων κι οι ενάγοντες ισχυρίζονται  ότι καθημερινά αυτό ισχύει για τα τέσσερα τρένα ήτοι 120 οχήματα που ταξιδεύουν μέσα από την Ουάσιγκτον. Κι αυτό τη στιγμή που η εταιρία εξετάζει την περίπτωση να υπερπολλαπλασιάσει καθημερινά τα δρομολόγιά της σε άλλες 3 περιοχές ώστε να μεταφέρει άνθρακα.  

«Αν θέλουν να συνεχίσουν να είναι στην επικίνδυνη επιχείρηση του άνθρακα, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για όλες τις δαπάνες που συνδέονται μ΄ αυτόν. Εμείς έχουμε απηυδήσει με την επιδότηση των επικίνδυνων εργασιών τους, που φέρνουν σε κίνδυνο την υγεία των οικογενειών και των κοινοτήτων μας» ανέφεραν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις