Tο γηραιότερο φλαμίνγκο πέθανε

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.Σε ηλικία 83 ετών πέθανε, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε ζωολογικό κήπο της Αυστραλίας, το γηραιότερο φλαμίνγκο του κόσμου. Πρόκειται για το τελευταίο Μεγάλο Φλαμίνγκο (Φοινικόπτερος ο ρόδινος) που έζησε στη χώρα.

Ο Μεγάλος, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά από την ονομασία του είδους του – του πιο διαδεδομένου στον κόσμο – ήταν σχεδόν τυφλός και η ποιότητα ζωής του είχε υποβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της αρθρίτιδας. Οι κτηνίατροι στο Ζωολογικό Κήπο της Αδελαΐδας κατέφυγαν στην ύστατη λύση της ευθανασίας καθώς έβλεπαν ότι το πτηνό ταλαιπωρούνταν όλο και περισσότερο.

«Όταν η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται, πέρυσι, η ομάδα κτηνιάτρων μας ξεκίνησε να του χορηγεί αντιφλεγμονώδη για να διασφαλίσει ότι δεν πονάει. Ο Μεγάλος ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και, με αξιοθαύμαστο τρόπο, επιβίωσε καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του κήπου Ιλέιν Μπένστεντ. «Παρότι η απώλεια έχει βυθίσει όλους μας στη θλίψη, πήραμε τη σωστή απόφαση. Καμία θεραπεία δεν θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του Μεγάλου.»

Ο Μεγάλος ζούσε στον κήπο από το 1933, όμως οι υπεύθυνοι δεν κατόρθωσαν ποτέ να ανακαλύψουν εάν προήλθε από το Κάιρο ή από το Ζωολογικό Κήπο του Αμβούργου. Επίσης δεν έμαθαν ποτέ αν ήταν Μεγάλος ή… Μεγάλη.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του φλαμίνγκο, ο ζωολογικός κήπος έχει λάβει εκατοντάδες συλληπητήρια email και φωτογραφίες επισκεπτών να ποζάρουν μαζί του στο παρελθόν. Ο Ζωολογικός Κήπος της Αδελαΐδας δημιούργησε ήδη τραπεζικό λογαριασμό για δωρεές που θα διοχετευθούν σε προγράμματα προστασίας απειλούμενων πτηνών, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεγείρει ένα μνημείο για το Μεγάλο, κοντά στη λίμνη που μοιραζόταν με άλλα φλαμίνγκο.

Επιπλέον, οι κτηνίατροι θα παρακολουθούν το στενό φίλο του Μεγάλου, το χιλιανό φλαμίνγκο Τσίλι, προκειμένου να δουν πώς θα αντιδράσει στην απώλεια. Οι υπεύθυνοι του κήπου δεν σκέπτονται προς το παρόν να αναζητήσουν διάδοχο, καθώς η διαδικασία απόκτησης ενός φλαμίνγκο, η οποία περνά από την Αρχή Βιοασφάλειας, θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις