Κουνούπια κομάντος αυτοκτονίας για το Δάγκειο πυρετό απειλούν τροφική αλυσίδα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αποστολή αυτοκτονίας εντόμων; Μοιάζει με χολιγουντιανό σενάριο επιστημονικής φαντασίας,  αλλά δεν πρόκειται ούτε για ψέμα ούτε για υπερβολή. Και το ερώτημα που τίθεται είναι, πως μπορείς να αρνηθείς τη βοήθεια σε ανθρώπους που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους αλλά και κατά πόσο είναι ανήθικο να θέτεις σε κίνδυνο με τις αποφάσεις σου ως κοινωνία, τις μελλοντικές γενεές;

Σε μια χώρα που πλήττεται από το Δάγκειο πυρετό, όπως ο Παναμάς εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια από Βρετανούς επιστήμονες, προκειμένου να κυκλοφορήσουν, μέσα στη ζούγκλα της εν λόγω  χώρας της Λατινικής Αμερικής ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου, στους πολίτες της χώρας.

Αρσενικά κουνούπια κομάντος αυτοκτονίας

Η βασική ιδέα είναι απλή. Αρσενικά γενετικά τροποποιημένα στείρα έντομα τελούν σε αποστολή αυτοκτονίας. Προηγουμένως κατορθώνουν να ζευγαρώσουν μ΄ επιτυχία με άγρια θηλυκά κουνούπια, που μεταφέρουν το Δάγκειο πυρετό, ώστε λόγω στειρότητας, να μην υπάρξουν απόγονοι.                 

Έτσι, θα μειωθεί ο αριθμός των άγριων κουνουπιών, που μεταφέρουν το Δάγκειο πυρετό, ο οποίος προκαλεί σοβαρά συμπτώματα στον άνθρωπο, που αφορούν από υψηλό πυρετό μέχρι μυϊκό πόνο κι αιμορραγία. Μάλιστα, οι δοκιμές γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών αναμένεται να αρχίσουν στις 15 Φεβρουαρίου στο Νουέβο Τσορίλο στην περιοχή Αραϊτζάν του Παναμά.

Η συγκεκριμένη βρετανική εταιρία έχει αναπτύξει την τεχνολογία για να δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένα έντομα τα οποία, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να χρησιμοποιήσει, αντί των χημικών ουσιών για την προστασία των καλλιεργειών αγροτικών προϊόντων από τα παράσιτα. Η ίδια εταιρία έχει και συνομιλίες με τις βρετανικές αρχές, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη για την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων εντόμων σε χωράφια ή θερμοκήπια του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παρασίτων.

Βρετανοί ακτιβιστές προειδοποιούν ότι κατάλληλες εγγυήσεις για να δουλέψει το σύστημα δεν υπάρχουν. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως τίποτα δεν αποκλείει αύριο γενετικά τροποποιημένα κουνούπια να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές, όπως έχει συμβεί ήδη στο παρελθόν με τα λεγόμενα χωροκατακτητικά είδη και τι συνέπειες θα έχει αυτό για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η Ελλάδα ήδη έχει πικρή πείρα, από τις αλλαγές που έφερε το κουνουπόψαρο κυρίως στις λίμνες της χώρας μας. Μεταφέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα επειδή ο κόσμος πέθαινε από ελονοσία αλλά μέχρι σήμερα επιστήμονες εκτιμούν ότι έδιωξε ελληνικά είδη από εσωτερικά ύδατα ή σταμάτησαν να υπάρχουν.

Πειραματική εφαρμογή τον κουνουπιών «μαύρων χήρων»

Οι Βρετανοί ερευνητές  σε πολλές περιπτώσεις  χρησιμοποίησαν συχνά κουνούπια κι έθεσαν ακόμη και τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της επιστήμης χρησιμοποιώντας εαυτούς ως πειραματόζωα. Τα κουνούπια αναλογικά με το μέγεθός τους μπορούν ν΄ απορροφήσουν μια τεράστια ποσότητα αίματος από τον άνθρωπο, προκαλώντας οιδήματα.

Τα πρώτα πειράματα της βρετανικής εταιρίας έγιναν στα νησιά Κεϊμάν, τις χρονιές  2009-10 που ακολουθείται από ένα μικρότερο πείραμα στη Μαλαισία το 2010-11. Και οι δύο χώρες έχουν σταματήσει περαιτέρω εκλύσεις. Πείραμα  μεγάλης κλίμακας ξεκίνησε στη Βραζιλία το Φεβρουάριο του 2011 κι είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η διευθύντρια του του GeneWatch του Ηνωμένου Βασιλείου δρ. Έλεν Γουάλας  δήλωσε ότι : «Ο τοπικός πληθυσμός θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απελευθέρωση μεγάλου αριθμού των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία τους και το περιβάλλον. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ποιος θα είναι υπεύθυνος αν κάτι πάει στραβά κι η εταιρία θα πρέπει ν΄ αναλάβει την ευθύνη, αν ο δάγκειος πυρετός εξαπλωθεί και γίνει όλο και πιο επικίνδυνος για τον άνθρωπο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χαντίν Πάρι επέμεινε ότι η απελευθέρωση των εντόμων γίνεται με αστυνόμευση κι έχει δοθεί έγκριση, μετά από αξιολόγηση από την Εθνική Επιτροπή για την Βιοασφάλεια του Παναμά, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να γίνει από την Giorgas Institute, ένα ίδρυμα με παγκόσμια φήμη για την ανάπτυξη προσεγγίσεων, για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες.

Μεταξύ των ερωτημάτων, που θέτουν επιτακτικά Έλληνες και ξένοι επιστήμονες κι ακτιβιστές, που ασχολήθηκαν με το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν τα αρσενικά κουνούπια, που είναι γενετικά τροποποιημένα, φαγωθούν από πουλιά ή από ζώα και περάσουν από κει  στην τροφική αλυσίδα και στον άνθρωπο.

Κι αν οι εισαγωγές τροφίμων είναι μια όψη του νομίσματος ή οι τυχαίες μετακινήσεις των αρσενικών κουνουπιών έξω από τη ζούγκλα του Παναμά τι συμβαίνει με τα πουλιά καθαυτά, που ενίοτε είναι κι αποδημητικά έντομα δεν τοποθετούνται σε μια πλευρά περιορισμένη σε έκταση!

 

Πηγή: pacalert/Agrocapital

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις