Εκστρατεία Generation Awake

Η εκστρατεία Generation Awake είναι ένα στοιχείο της ευρύτατης προσπάθειας της ΕΕ να κάνει την Ευρωπαϊκή οικονομία πιο αποδοτική ως προς τους πόρους. Η εκστρατεία στοχεύει πρωτίστως τους καταναλωτές 25-40 ετών και στηρίζει πολιτικές που σχεδιάστηκαν να κινητοποιήσουν τις δημόσιες αρχές, τις επιχειρήσεις και μεμονωμένους καταναλωτές. Μετά την αρχική έναρξη τον Οκτώβριο 2011, η εκστρατεία ενημερώθηκε και επανεκκίνησε το 2014 για να υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη να θεωρούνται τα απόβλητα ως πόρος παρά βάρος, και για να τονίσουν τα πλεονεκτήματα από τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.

 

Η ΕΕ έχει κάνει μεγάλη πρόοδο για την προστασία του περιβάλλοντος τις τελευταίες δεκαετίες: το νερό και ο αέρας μας είναι σημαντικά καθαρότερα από ό,τι ήταν και περισσότερη από την Ευρωπαϊκήφύση προστατεύεται όπως ποτέ άλλοτε. Ωστόσο αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους και καταναλώνουμε τα αγαθά. Πρέπει να δημιουργούμε περισσότερη αξία χρησιμοποιώντας λιγότερα μέσα παραγωγής, και χρειάζεται να μειώσουμε τις δαπάνες ενώ ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

 Η αποδοτική χρήση των πόρων αποτελεί βασικό κομμάτι της Ευρώπης 2020, της στρατηγικής δηλαδή της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις και να αναπτύξει μια έξυπνη και βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς για την Ευρώπη. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» έδωσε αφορμή για επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβουλίας Αποδοτικότητα των Πόρων, με έναρξη το 2011. Αυτή

Ο Χάρτη πορείας για μια αποδοτική από πλευράς πόρων Ευρώπης δημοσιεύτηκε αργότερα το 2011, και καθορίζει πώς μπορεί η Ευρώπη να μεταμορφωθεί σε μια βιώσιμη οικονομία μέχρι το 2050. Άλλες προτάσεις ασχολήθηκαν με την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την ενέργεια και τις μεταφορές, τη μεταρρύθμιση της γεωργίας και της αλιείας, τη βιοποικιλότητα, τα αγαθά και τις πρώτες ύλες.

Οι αποδοτικότερες διαδικασίες παραγωγής και τα βελτιότερα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη μόλυνση και τα απόβλητα και να εξοικονομήσουν νερό και άλλους πόρους. Αυτό είναι και καλό για τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να περικόψει τις λειτουργικές δαπάνες και να μειώσει την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες.

 

Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την πράσινη (ή κυκλική) οικονομία, ένα σύστημα που βελτιώνει τη ροή των αγαθών και υπηρεσιών ώστε να ωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις πρώτες ύλες και που ελαχιστοποιεί τη σπατάλη στο απόλυτο δυνατό.

 

Στην πράσινη οικονομία, τα υλικά χωρίζονται ανά είδος. Τα βιολογικά υλικά - τρόφιμα, φυτικά απορρίμματα, ξύλο και υφαντουργικές ίνες - καταναλώνονται και επιστρέφουν στο περιβάλλον ως κομπόστ ή λίπασμα για να αποκαταστήσουν τις θρεπτικές ουσίες στο έδαφος και/ή επεξεργάζονται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Τα τεχνικά υλικά συντηρούνται, επαναχρησιμοποιούνται, ανακαινίζονται ή ανακυκλώνονται ξανά και ξανά σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου. Το σύστημα είναι ενεργειακά αποδοτικό και χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια όσο το δυνατό, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Η πράσινη οικονομία θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την «πάρε-κατασκεύασε-απόρριψε» προσέγγιση στην κατασκευαστική βιομηχανία. Θα δημιουργήσει νέα δυναμική σε όλους τους τομείς. Θα υπάρξει ζήτηση για καινοτομία στο σχεδιασμό των προϊόντων και της κατασκευής καθώς θα αναζητήσουμε την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προϊόντων με παρατεταμένη ζωή τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να αποσυναρμολογηθούν και τα εξαρτήματά τους να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

 

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τον εργαζόμενο πληθυσμό να αναπτύξει νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις μιας πράσινης οικονομίας.

 

Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα βοηθήσει επίσης να δημιουργηθεί ηγεσία σε μια παγκόσμια οικονομία που έχει άμεση ανάγκη λύσεων για τις προκλήσεις της πληθυσμιακής αύξησης, των ανεπαρκών πόρων και ενός υποβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος.

 

Άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που βοηθούν να μας οδηγήσουν στην σωστή κατεύθυνση περιλαμβάνουν:

 

Το πρόσφατα ενημερωμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης -«Ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας» - που προβάλλει το όραμα μιας πράσινης, χωρίς περιορισμούς οικονομίας που θα επιτευχθεί μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα. 

 

- Μέθοδοι μέτρησης σε όλη την ΕΕ της περιβαλλοντικής απόδοσης των προϊόντων και οργανισμών, για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι προτεινόμενες μεθοδολογίες θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα της αγοράς είναι γνωστά και αναγνωρίσιμα.

 

- Η Πρωτοβουλία του Πράσινου Αυτοκινήτου, η οποία στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.

 

- Ο Χάρτης προς μια Οικονομία Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα για τους κλάδους που ευθύνονται για την πλειονότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη - παραγωγή ενέργειας, βιομηχανία, μεταφορές, κτήρια, κατασκευές και γεωργία.

 

- Ο Ενεργειακός Χάρτης Πορείας, που καθορίζει πώς μπορεί να εργαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως 80-95 % κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050.

 

- Η Στρατηγική Βιοποικιλότητας, που στοχεύει στην ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημικών υπηρεσιών - του φυσικού κεφαλαίου μέχρι το 2020.

 

- Η Οδηγία για τα Πτηνά, η αρχαιότερη νομοθεσία της Ευρώπης για τη φύση, που διατηρεί τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών στην Ευρώπη και προστατεύει τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας.

 

- Προστασία της φύσης μέσω του δικτύου Natura 2000 των προστατευμένων περιοχών, το οποίο δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο ευάλωτων και απειλούμενων ειδών και οικότοπων στην Ευρώπη.

 

- Η Οδηγία για τους Οικότοπους, που αποκαθιστά τους προστατευόμενους οικότοπους και τα προστατευόμενα είδη της Ευρώπης και βοηθά στη δημιουργία ενός συνεκτικού οικολογικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη.

 

- Η Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) και το Σύστημα Πληροφοριών για τα Ύδατα στην Ευρώπη (WISE) που συμβάλλουν στην προστασία όλων των υδάτινων συστημάτων από περιβαλλοντικές καταστροφές. Το WISE αποτελεί την πύλη πληροφόρησης για τα ευρωπαϊκά ύδατα.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις