Καταρράκτες: Τα αξεπέραστα θαύματα του κόσμου


Μικροί και μεγάλοι καταρράκτες, αποτελούν θαύματα της φύσης. Από τους μικρούς καταρράκτες της Λευκάδας 4 χιλιόμετρα από το Νυδρί και το χωριό Καταρράκτης στην Άρτα, μέχρι τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του ποταμού Εδεσσαίου ή Βόδα μέσα στην πόλη της Έδεσσας. Η αίσθηση είναι απίστευτη, όταν μικρές δροσοσταλίδες αγγίζουν τα πρόσωπα των επισκεπτών.
Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες στην Τουρκία, που συρρέουν για να θαυμάσουν τους πανέμορφους καταρράκτες στο Ντουντέν στην Αττάλεια, την πόλη που, που, όταν ανοίξει τα πέπλα της φανερώνεται κι η ελληνική ψυχή.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο τελείως απόκοσμο είναι το θέαμα των καταρρακτών της Ισλανδίας Γκαλφός, που είναι Golden Falls, δηλαδή σύντμηση της λέξης «Χρυσή Πτώση».

Το βάθος τους είναι μόλις 32 μέτρα αλλά λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, εξαιτίας του ψύχους, που τους προσδίδει μια ιδιαίτερη ομορφιά, έχει πρωταγωνιστήσει πολλές φορές ως εικόνα σ΄ εξώφυλλα μουσικών δίσκων.

Ο ψηλότερος καταρράκτης στον κόσμο σ΄ ένα καθ΄ όλα ιδιαίτερο τοπίο, είναι ο Καταρράκτης του Άγγελου (Έιντζελ) και βρίσκεται στη Λατινική Αμερική. Πήρε τ΄ όνομά του από έναν Αμερικανό αεροπόρο, αν κι οι ντόπιοι στη Βενεζουέλα, λένε την περιοχή Πεμόν. Ο καταρράκτης, σχηματίζεται από τα νερά του ποταμού Καρόνι στην περιοχή Μπολιβάρ στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας και τα νερά πέφτουν από ύψος 980 μέτρων!

Απίστευτης ομορφιάς είναι οι μεγάλοι καταρράκτες της Βικτωρίας στον ποταμό Ζαμβέζη στη Ροδεσία στη νότια πλευρά της Αφρικής, που έχουν πλάτος περίπου 1, 5 χιλιόμετρο και το νερό πέφτει από ύψος 122 μέτρων.

Οι πιο διάσημοι όμως καταρράκτες στον κόσμο είναι αναμφίβολα, οι καταρράκτες του ποταμού Νιαγάρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκέπτες απ΄ όλον τον κόσμο και θεωρούνται οι πιο δυνατοί, από την άποψη του όγκου νερού, που πέφτει.

Στη σκιά πάντα του Νιαγάρα οι καταρράκτες Γκρέιτ του ποταμού Μιζούρι, παραπόταμου του Μισισιπή, στον Αμερικανικό Νότο αλλά και Σπίνιγκαν του ποταμού Αγίου Μαυρικίου, οι οποίοι προσφέρουν, όπως και πολλοί άλλοι καταρράκτες στον κόσμο, εκτός από την ομορφιά τους, κι υδροηλεκτρική ενέργεια.