Εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για την αεροπλοΐα

Η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα (7.3.2014) τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 4 Μαρτίου, σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για την τροποποίηση της οδηγίας (2003/87/ΕΚ) για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων της ΕΕ (ETS) ενόψει της συμφωνίας για την εφαρμογή ενός ενιαίου, παγκοσμίως, συστήματος στην αγορά εκπομπών ρύπων των διεθνών αερομεταφορών που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020.
 
«Αυτό το ζήτημα ήταν κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική Προεδρία και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σήμερα», δήλωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι με τη συμφωνία αυτή περιορίσθηκε το πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας μόνο στις πτήσεις που πραγματοποιούνται εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) μέχρι και το 2016 προκειμένου να διευκολυνθούν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για μείωση εκπομπών στον τομέα αυτό, που θα εφαρμοσθεί από το 2020. Αμέσως μετά το 2016, με βάση τα αποτελέσματα της 39η ολομέλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), θα επανεξεταστεί το όλο σύστημα συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής επέκτασης του πεδίου εφαρμογής πέραν του ΕΟΧ, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές.
 
Η αεροπλοΐα έχει ισχυρό διεθνή χαρακτήρα και για το λόγο αυτό μόνο με την εφαρμογή παγκόσμιας συμφωνίας είναι δυνατόν να μειωθούν ουσιαστικά οι συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές από τον τομέα αυτό μακροπρόθεσμα. Επίσης, με τη συμφωνία αυτή παρέχεται σαφήνεια και νομική σταθερότητα στις αεροπορικές εταιρείες αλλά και στις αρμόδιες αρχές που εφαρμόζουν τη νομοθεσία.
 
Η μη έγκριση της συμφωνίας αυτής θα είχε ως αποτέλεσμα να εφαρμοσθεί από 30 Απριλίου 2014 το πλήρες πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας στο σύνολο των πτήσεων από και προς της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που προκάλεσε πλήθος προβλημάτων από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η συμφωνία θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου 2014 και από το Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφασή του μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις