Συνάντηση υψηλού επιπέδου ΕΕ-Αφρικής για την Κλιματική Αλλαγή

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συμμετείχε ως Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, σήμερα Τρίτη 1η Απριλίου, στη συνάντηση υψηλού επιπέδου ΕΕ-Αφρικής για την Κλιματική Αλλαγή.
 
Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν Υπουργοί και Επίτροποι απο την ΕΕ και την Αφρική προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στις διεθνείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας σύναψης μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το 2015.
 
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, ο οποίος πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία εκ μέρους της ΕΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, οτι "η στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Αφρικής μπορεί να επηρεάσει θετικά μια αλλαγή συμπεριφοράς διεθνώς, ετσι ώστε χώρες με μεγάλες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να πειστούν να παρουσιάσουν το συντομότερο δυνατό τις δεσμεύσεις τους για μειώσεις εκπομπών".
 
Η Επίτροπος Κλιματικής Δράσης της ΕΕ, κα Hedegaard, παρουσίασε τα αναγκαία βήματα που θα πρεπει να πραγματοποιηθούν στις σχετικές διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Βόννη τον Ιούνιο, προκειμένου να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα στο τέλος του έτους 2014.
 
Απο πλευράς Αφρικανικής Ένωσης, η αρμόδια Επίτροπος Rhoda Peace Tumusiime, επεσήμανε οτι πράγματι "η συνεργασία ΕΕ-Αφρικής, ειναι απαραίτητη για να συντονίσει τις κοινές προσπάθειες των δυο πλευρών ώστε να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το τέλος του 2015".